Skillnaden mellan medborgarnas förväntningar på äldreomsorgen och dagens situation är alltför stor.

— Det är hög tid att definiera vad som ska ingå i den skattefinansierade äldreomsorgen, säger Brita Rundström.

I årets upplaga av ”Aktuellt om äldreomsorgen” har Svenska Kommunförbundet satt upp tio punkter som start för en diskussion om vilka rättigheter och skyldigheter vi bör ha som medborgare.

Den viktigaste är: vad ska ingå i det offentliga uppdraget och vad ska den enskilde själv ta ansvar för?

Äldreomsorgen kostar idag 75,6 miljarder kronor. Det är en ökning med 4,6 miljarder från föregående år. Bara en liten del, 4,5 miljarder, betalas med avgifter.

— Är det mitt ansvar att flytta till en bostad där jag kan få hjälp? Eller är det samhället som ska ta det? säger Brita Rundström.

Svenska Kommunförbundet förespråkar en utveckling där samhället planeras så att bostäder passar alla, ung som gammal. Gångvägar bör passa för rullstolar och bostäder bör vara tröskellösa och förberedda för ny teknik.

Myten om att det inte går att rekrytera till äldrevården vill Kommunförbundet avliva. Dock finns en brist på sjuksköterskor.

Av de vårdbiträden och undersköterskor som anställdes hade 52 procent omvårdnadsutbildning, 35 procent hade annan gymnasieutbildning och 12 procent endast grundskola.

Kommunerna måste nu hitta sätt att utbilda redan anställda, arbetssökande och vuxna med intresse för vården, skriver Kommunbörbundet.