Du är absolut inte ensam om att känna dig trött under den mörka årstiden. De allra flesta vill sova mer under senhöst och vinter. Och det är inte så konstigt, eftersom hjärnans tallkottkörtel utsöndrar mer av kroppens eget sömnhormon melatonin när ljuset försvinner.
I takt med att ljuset återvänder avtar melatoninproduktionen och vi blir piggare.
Enligt finska forskare lider ungefär fem procent av alla i Norden av så kallad mörkerdepression. Den kännetecknas av extrem trötthet.
Behovet av sömn ökar, aptiten förändras, koncentrationssvårigheterna ökar och effektiviteten i jobbet minskar. Som tur är lider nu inte alla trötta av denna depression, men hela 20-25 procent av oss känner lindrigare symtom.

Behandling med ljusterapi brukar hjälpa. Det finns en speciell lampa med kraftigt ljus, så kallat klarljus, att köpa på marknaden. Många salonger och gym har också börjat med ljusterapi. Känner du igen dig i det jag har beskrivit kan det vara något för dig.
Ta kontakt med någon återförsäljare, så får du veta hur man använder lampan. Med bra motions- och kostvanor förstärks dessutom effekten av ljusterapi.