Nya regler för deltidsarbetslösa
Alla deltidsarbetslösa måste från och med årsskiftet kunna bevisa att de inte kan få mer arbetstid. Annars går de miste om ersättningen från a-kassan.
Sedan snart två år tillbaka har offentliganställd vård- och omsorgspersonal var sjätte månad varit tvungna att få ett intyg underskrivet av arbetsgivaren. Från och med 2002 infördes samma rutiner för deltidsarbetslösa i barnomsorgen.
Med start 2003 börjar det sannolikt att gälla för alla deltidsarbetslösa som stämplar upp till heltid. Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, har ännu inte fattat beslut. Men enligt de preliminära riktlinjerna för nästa år ska detta gälla för hela arbetsmarknaden från årsskiftet, säger Johan Rudebeck vid Ams förmedlingsenhet till Kommunalarbetaren.
— Erfarenheterna från den offentliga sektorn är goda. Det blir en aktualisering var sjätte månad. Arbetsgivarna får upp ögonen för att folk vill jobba mer, förklarar Johan Rudebeck.
Intygsrutinen har bland annat lett till att en del som tidigare fått a-kassa valt att avstå från a-kasseersättningen för att de inte vill gå upp i tid. För andra, som önskat gå upp i tid, har det ibland inneburit att arbetsgivaren faktiskt skakat fram mer arbetstid.
Fortfarande beräknas cirka 15.000 personer vara deltidsarbetslösa inom vård- och omsorg. Antalet timanställda som är inskrivna på arbetsförmedlingarna i samma sektor beräknas vara omkring 10.000 personer.
De två stora fackförbund, förutom Kommunal, som berörs mest av Ams tuffare tag mot deltidsarbetslösa — Handels och Hotell- och Restaurangfacket — är redan informerade om de nya rutinerna.
Många av Kommunals deltidsarbetslösa och timanställda medlemmar är vana vid intygen. Ams nya linje innebär att också alla privata arbetsgivare tvingas redogöra för om de kan erbjuda mer tid eller inte till sina anställda.