Hade maskinisterna gått kvar inom Norrtälje kommun skulle de ha fått cirka 600 kronor i lönepåslag. De välkomnades av företaget med rödvin och choklad och får behålla sina tidigare semesterdagar. En maskinistlön ligger nu på i genomsnitt 19.400 kronor.

Det privata Ecuro som tog över fastighetsskötseln i Norrtälje gav fastighetsskötarna påslag som gör att en del kommer upp i löner på 20.500 kronor. Däremot pågår en tvist om semestern.

När Sodexho i Sunderbyn utanför Luleå tog över städare från landstinget behöll de i ett år samma villkor som inom landstinget. Sedan förlorade städarna sex-sju semesterdagar. De fick sänkt storhelgstillägg, från 74:20 till 60:81. För kvalificerad övertid kompenseras de med knappt 50 procent.Tidigare kompenserades de med 240 procent.

Visserligen fick de kompensation för den förlorade semestern med tre procents lönepåslag, men de flesta hade hellre velat ha kvar semesterdagarna.

Kommunalarbetaren har hittat flera arbetsplatser där män inom tekniska förvaltningen genom ett byte till en privat entreprenör lyckats höja lönen, medan kvinnor inom städ- och köksyrken i bästa fall får behålla den lön de har i landstinget. Förra året var den lönen i genomsnitt 14.800 kronor.

I Härnösand gick anläggarna över först till Skanska och sedan till NCC.

När de gick över från kommunen till Skanska fick de behålla semesterdagarna.

— Vi har nog inte förlorat något. Vi har förhandlat upp oss och har i snitt mellan 18.800 och 19.300, säger arbetsplatsombudet Sven Gustavsson. Men han betonar att NCC:s övriga yrkesarbetare har mer än de som kom från kommunen.

När Stockholm Entreprenad såldes ut till Peab fick anläggare och stensättare ett extra lönepåslag på 1.200 kronor.

— De höjde lönen för att locka oss över till Peab, berättar Christer Karlsson, ordförande i Kommunals klubb. Själv har han cirka 18.500 kronor, men genomsnittet är 16.500 kronor.

Han säger att företaget har utnyttjat det låga löneläge de hade inom Stockholms stad. Andra som inte kom över därifrån kan ha 21.000 kronor, och de som börjar som nyanställda kan få bättre lön än de mer erfarna männen.

— Peab erbjöd 50.000 kronor vid övergången om vi avstod från semestern och gick ner till 25 dagar. Vi hotade med att gå tillbaka till Stockholms stad, och fick behålla alla semesterdagar, berättar Christer Karlsson. Men de nyanställda får bara 25 dagar.

Bo Sandholm, ombudsman inom Kommunal Stockholm, bekräftar att de privata arbetsgivarna inom typiska mansyrken är mer tillmötesgående.

Att det blir så här har naturligtvis flera orsaker:

Anläggare inom kommunerna ligger lönemässigt lågt i förhållande till männen inom byggbranschen, medan städarna ligger lönemässigt bra till i jämförelse med dem som redan arbetar privat.

Sigmund Wivesson, utredare på Kommunal, tycker inte att det går att jämföra yrkena.

— Inom de tekniska yrkena rör det sig om ett fåtal, kanske till och med i bristyrken, som flyttas över till en privat arbetsgivare. I fråga om städare på ett sjukhus kan det handla om 50-100 personer. Det blir en helt annan kostnad. Dessutom finns det ”gubbar” inom tekniska sidan som inte fått ett öre mer utöver tidigare avtal. Men visst, i någon form kan det vara en nedärvd syn på olika jobb beroende på kön.