Antalet äldre som får hjälp har varken ökat eller minskat under dessa tre år. Många gamla väntar på att få komma till ett särskilt boende trots att de har beslut på detta. År 2000 var siffran 2 800 personer, år 2001 var den 2 750.

Orsaken är bristande resurser men också dålig planering i kommunerna, anser Ulla Höjgård, chef på Socialstyrelsens äldreomsorgsenhet.

Tillkomsten av Lex Sarah har ökat rättssäkerheten för de äldre. Kommunerna har tagit till sig informationen och rättar snabbt till anmälda missförhållanden. Rättssäkerheten för dementa är dock fortfarande ett eftersatt område. Midjebälten, selar och brickbord är vanliga på äldreboenden. För att avhjälpa detta föreslår Socialstyrelsen bland annat information och tydligare rättsregler.

Antalet anställda som hjälper äldre har ökat mellan 1999 och 2001 med 7,4 procent. Men resursförstärkningen har delvis ätits upp av kraftigt ökad sjukfrånvaro bland anställda i kommuner och landsting.

Det i sin tur har lett till att en allt större del av arbetet utförs av vikarier. Antalet outbildade har ökat samtidigt som arbetsledningen har tunnats ut. En kombination som Ulla Höjgård ser som oroande. Äldrevården måste bli attraktivare som arbetsplats om det ska vara möjligt att rekrytera nödvändig personal.

— Arbetsledning behövs för stöd och handledning. Man måste också våga lämna över ansvar till personalen, säger hon.

Ett sätt att höja utbildningsnivån är att personalen får lära sig jobbet direkt på på arbetsplatsen.

Resultaten av tillfälliga stimulansbidrag till bland annat anhörigstöd och förebyggande hembesök har varit goda. Socialstyrelsen föreslår att någon form av stöd byggs upp så att inte goda initiativ dör ut när statsbidragen upphör.