Vårdbiträdet fälldes i tingsrätten men överklagade till hovrätten som lade ner åtalet därför att tillräckliga bevis för att kvinnan stulit pengar saknades.

Kommunal hänvisar till Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna som säger att ingen får dömas på förhand eller straffas för något förrän misstanke om brott avgjorts i domstol.

Därför anser Kommunal att det var fel av kommunen att avskeda vårdbiträdet eftersom hon aldrig fälldes för stöld. Kommunal anser också att det nedlagda åtalet mot henne tvingar Arbetsdomstolen att också ogiltigförklara kommunens avskedande.

Men Arbetsdomstolen håller inte med om det. Den förklarar i sin dom att det visst är möjligt att väcka åtal om skadestånd, pröva om det finns saklig grund för avskedande eller annat i domstol även om någon har frikänts eller sluppit åtal för ett brott.

Däremot tycker Arbetsdomstolen att ett frikännande eller nedlagt åtal kan ha ett betydande värde när frågan om saklig grund för uppsägning eller avskedande prövas.
Arbetsdomstolen tycker dock inte att ett nedlagt åtal i brist på bevis väger lika tungt som ett frikännande i domstol.

Vårdbiträdet anklagas för stöld vid fem tillfällen hos en vårdtagare. Hon nekar till anklagelserna.

Arbetsdomstolen väljer dock att tro på hennes arbetsledare och arbetskamrater som säger att de gillrade en ”fälla” för att avslöja vem tjuven var. De påstår att vårdbiträdet gick i fällan två gånger.

Domstolen kommer fram till att vårdbiträdet allvarligt har missbrukat kommunens förtroende för henne som anställd. Det var därför rätt av Uddevalla kommun att avskeda henne.