Forskarna i Hässleholm, som anses vara världsledande, har visat att isocyanater förstör hälsan för många arbetare. Styrelsen för Lunds Universitet har beslutat att deras forskning ska läggas ned.

Det hjälper inte ens om regeringen skjuter till de 6 miljoner kronor som fattas för att fortsätta verksamheten.

— Det är en fråga som vår naturvetenskapliga fakultet får titta på i så fall. Men den anser inte att detta är en prioriterad forskning. Pengarna behövs i så fall till annat vetenskapligt arbete, säger ordföranden i universitetets styrelse, direktör Lennart Nilsson.

Han är också styrelseordförande i arbetsgivareorganisationen Sveriges Verkstadsindustrier.

LO anklagar hans organisation för att tillsammans med Motorbranschens Arbetsgivareförbund under lång tid ha motarbetat kartläggningen om risker med isocyanater. Bland annat genom att vid upprepade tillfällen ha försökt att hindra eller stoppa fortsatt finansiering av forskningen i Hässleholm.

I ett debattinlägg i Dagens Arbete skriver LO:s andre ordförande Ulla Lindqvist tillsammans med företrädare för Metall att detta påminner om hur ”asbestindustrin” agerade på sin tid för att förhindra att information kom ut om asbestens mycket allvarliga hälsorisker.

LO misstänker att arbetsgivarna inte gillar att forskarna i Hässleholm snabbt har informerat fackliga organisationer och medlemmar i dessa om nya rön kring riskerna med isocyanater.

Lennart Nilsson förnekar att det skulle vara så.

— Forskare ska gå ut med resultatet av sin forskning. Det är underordnat om informationen ges till arbetsgivare eller fackliga organisationer. Jag kan bara hänvisa till att universitets naturvetenskapliga fakultet inte tycker att detta är en prioriterad forskning, säger han.

LO kräver att regeringen ingriper genom att skjuta till de pengar som fattas för att forskningen ska fortsätta.

Näringsdepartementet har startat en intern arbetsgrupp som i augusti kommer att bli klar med en kartläggning om den svenska forskningen kring isocyanater.

Men några planer på att skjuta till de sex miljoner kronor som fattas för att fortsätta forskningen i Hässleholm finns inte.
— Vi kan inte styra den prioritering universiteten gör i sin forskning, säger Heli Kärkkäinen som är politiskt sakkunnig vid näringsdepartementet.

Det är inte bara industriarbetare som drabbas av isocyanater och den nedlagda forskningen. Ett stort antal kommunalare är också utsatta för giftet, se Kommunalarbetaren nummer 10/2002.