Kompensationskrav efter uteblivna löneökningar
De kommunanställda i Gävle får troligen vänta till efter semestern med de pengar lönehöjningarna skulle ha gett.
Kommunen skyller på tekniska problem. Facken kräver ekonomisk kompensation för sina medlemmar.
— Det är oacceptabelt att man har ett lönesystem som gör att man inte klarar av att betala ut de nya lönerna, säger Hans Forsberg, ombudsman för Kommunal Gävleborg.
Gävle kommun informerade den 4 juni de fackliga organisationerna om tekniska problem med det nya lönesystemet. Då kunde kommunledningen inte säga när man kunde börja betala ut de nya lönerna, enligt avtalet som gäller från den 1 april.
Nu kräver Kommunal, SKTF och Lärarförbundet kompensation på 5 000 kronor för var och en av sina medlemmar för de uteblivna pengarna. I en skrivelse till kommunstyrelsen framför de kraven som ska behandlas på tisdag i nästa vecka på personaldelegationens möte.
Gävle kommun har cirka 11 000 anställda, om man räknar in vikarier och timanställda.
Skulle kommunen, mot förmodan, gå med på kompensationskravet, handlar det om mångmiljonbelopp.
— Jag tycker att kraven är orimliga. Men jag vill inte uttala mig om i fall det blir någon kompensation, säger Ulla Andersson (v) personalansvarigt kommunalråd.
Hon bollar delvis tillbaka frågan till Kommunal och menar att det inte bara handlar om de tekniska problemen. En annan orsak till försenade utbetalningar är helt enkelt att förhandlingarna inte är klara, säger Ulla Andersson.
Hans Forsberg tillbakavisar argumentet.
— Jag törs inte säga exakt om alla är färdiga. Men om nu någon inte skulle vara klar med sina förhandlingar så beror det helt och hållet på att arbetsgivaren inte har kommit till skott, säger han.
Förhandlingarna i kommunen är decentraliserade där varje förvaltning för sig ansvarar för löneförhandlingarna.
Och det är inte första gången Gävle är sena med att betala ut de senaste lönerna. Förra året dröjde det till oktober- november innan de retroaktiva pengarna nådde fram till lönekuverten.
– Så länge jag har varit med och förhandlat har det inte hänt en enda gång att vi verkligen har fått de nya lönerna från den 1 april, säger Ellinor Hedblom, ordförande i sektion 6 i Gävle.
Kommunal är berett att gå vidare om kommunen säger nej till kraven på kompensation. I så fall handlar det om att undersöka i fall kommunen gör sig skyldig till avtalsbrott. Och i så fall skulle en sista utväg vara att stämma kommunen.
— Det är inte uteslutet, säger ombudsman Hans Forsberg.