Kommunalarbetaren skickade ut en enkät till 500 slumpvis utvalda arbetsplatsombud och fick svar från 70 procent. Över 80 procent av dem hade haft uppdraget mer än ett år.

Nära 90 procent av skyddsombuden har själva drivit på för att förbättra arbetsmiljön.

Flera berättar att de har kallat på arbetsmiljöinspektionen, som ett arbetsplatsombud har rätt till om de inte får gehör hos arbetsgivaren. Vanligt är hänvisningar till samrådsträffar och skyddsronder.

Det främsta problemet på arbetsplatserna, som 89 procent uppger, är stress och hög arbetsbelastning som kan leda till utmattningsdepression. Många lägger till att det är alldeles för lite personal, eller för många barn i för små lokaler i barnomsorgen.
På andra plats med 79 procent kommer problem med belastningsskador som en följd av felaktiva eller ensidiga arbetsställningar.

Fastän 70 procent av cheferna gör något för arbetsmiljön, så är det bara 59 procent av arbetsplatsombuden som känner att de har stöd av cheferna i sitt arbete för miljön.

Hela 34 procent får inget gensvar alls, tre procent till och med motarbetas av cheferna. Men även arbetskamraterna kan vara tveksamma. 27 procent får inget gensvar från dem och en procent motarbetas.

Kommunal har sedan nyår en ny central enhet för arbetsmiljö och försäkringar. Den inrättades för att stärka det område som kräver mer och mer kunskap. 

Skyddsombudens problemlista

stress/
hög arbetsbelastning 89%

belastningsskador 79%

dåligt ledarskap 57%

dålig belysning 56%

kyla, fukt 55%

våld och hot 41%

mobbning 20%

Procentsiffran visar hur stor andel av skyddsombuden som har uppgett detta problem.

Robert Jansson

Christina Nyström