Sveriges nationalbakelse

I inredningsbutiken Rooms lokaler på Kungsholmen finns också Ett litet kök. Där jobbar konditorn Helena Bergsmark, som i mitten av 90-talet komponerade denna kaka. Den är korad till Sveriges nationalbakelse av Sveriges bageriförbund och Fruktrådet och alltså särskilt lämplig till kaffet just i dagarna!

Räcker till ca 10 bitar.

Botten

300 g mandelmassa

150 g normalsaltat rumsvarmt smör

3 ägg

Rör mandelmassan och klicka i lite smör i taget, vilket går enklast med matberedare. Tillsätt sedan ett ägg i taget och kör till en jämn massa.

Bred ut denna i en smord och bröad 26 centimers form med löstagbar botten. Baka i 175 grader i mitten av ugnen 20-25 minuter tills kakan fått färg och låt svalna.

Fyllning

100 g mandelmassa

4 msk vatten

En skätt cointreau eller apelsinsaft

Knappt en liter jordgubbar

Lös med hjälp av matberedarens kniv upp 100 g mandelmassa lite i sänder tillsammans med 4 matskedar vatten. Smaksätt med lite cointreau eller färskpressad apelsinsaft. Bred massan på kakan och täck med skivade jordgubbar. (Den som vill kan skeda över fruktgelé, men det är inte nödvändigt.)

Stadsmissionens nöt- och kolapaj

Stockholms Stadsmissions fik vid Stortorget i Gamla stan frestar med en riktig ”kaloribomb”. Den som fikar här bidrar dessutom till missionens verksamhet för stadens mindre lyckligt lottade invånare.

Kakan är dryg och ger
minst 12 bitar.

Pajdeg

300 g mjöl

200 g smör

100 g socker

Blanda ihop ingredienserna till en mördeg. Tryck ut den i en smord 28 centimeters pajform med löstagbar botten och frys in.

Mandelkräm

125 g florsocker

125 g oskållad riven mandel

125 g smör

75 g ägg (ungefär ett och ett halvt litet ägg)

3-4 dl blandade nötter, exempelvis hasselnötter och valnötter

Blanda allt utom nötterna till en jämn kräm. Stryk ut den på den frusna pajdegen och baka genast i 180 grader ungefär 15 minuter i mitten av ugnen. Under tiden, rosta också nötterna i ugnen.

Kolakräm

2,25 dl grädde

150 g socker

150 g brun sirap

200 g kallt smör

Lägg nötterna på pajen.

Koka grädde, socker och sirap till kräm (resultatet blir bäst om du använder termometer och kokar tills den visar 118 grader). Tillsätt sedan det kalla smöret och rör tills det smält. Häll krämen över nötterna och ställ kakan att svalna. Servera med lättvispad grädde.

Kafé Ristrettos morotskaka

Kafé Ristretto i Vasastan bjuder på denna rejält stora och saftiga morotskaka med frisk citrussmak i glasyren.

Kakan räcker till 12-15 personer.

3,75 dl majsolja

5,25 dl strösocker

4 ägg

6 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1,5 tsk bikarbonat

0,75 tsk salt

muskot och kanel

6 dl finrivna morötter

Vispa olja och socker vitt och pösigt. Knäck ned äggen ett i sänder under vispning.

Blanda alla torra ingredienser väl i en separat skål. Vispa sedan ned dessa i smeten. Blanda till sist ned morötterna.

Smörj och bröa en 26 centimeters form med löstagbar botten och häll i smeten. Grädda kakan i 200 grader mitt i ugnen ungefär en och en halv timme eller tills en provsticka är torr.

Glasyr

200 g smält avsvalnat smör

200 g Philadelphiaost

(går bra med light)

3 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

finrivet skal och saft av en citron

Blanda (med elvisp eller matberedare) allt utom smöret tills det blir en slät massa utan klumpar. Först då vispar man i det avsvalnade smöret. Fortsätt vispa tills blandningen börjar tjockna.

Bred glasyren på kakan när den kallnat ordentligt. Markera, om du vill, antalet bitar med en smörkniv och ställ kallt.