Flexibelt arbetsliv ska få äldre att stanna
-- Varje dag, vecka, månad som vi kan förmå en människa att stanna kvar på arbetsmarknaden är värdefull. Det sade Mona Sahlin när näringsdepartementets rapport "Riv hindren för äldre i arbetslivet" presenterades.
Rapporten är ett diskussionsunderlag som gjorts av Näringsdepartementets seniorgrupp. Den överlämnas nu till de kommande trepartssamtalen mellan regeringen och arbetsmarknadens parter om ohälsan i arbetslivet.
Idag finns bara en tredjedel av 64-åringarna kvar i arbetslivet. Till en del beror tidig avgång på ohälsa, 450 000 personer är förtidspensionerade. Totalt är 14 procent av befolkningen i arbetsför ålder antingen sjukskrivna eller förtidspensionerade.
— Bland dessa finns personer som kan arbeta. Vår uppgift är att ta tillvara den arbetsförmåga som finns, sade Bengt K.Å. Johansson, ordförande i Seniorgruppen.
Därtill kommer cirka 47 000 avtalspensionärer, det vill säga personer som fått gå före 65 års ålder med cirka 70-80 procent av sin slutlön. I Seniorgruppens förslag till åtgärder för att stoppa tidiga pensioner ingår att göra dessa pensionsavtal mindre förmånliga.
Ansträngningarna nu går främst ut på att förmå människor att arbeta fram till 65, inte att få dem att arbeta ännu längre.
Seniorgruppen föreslår bland annat generell rätt att gå ner till deltid vid 61, sänkt arbetsgivaravgift för anställda i åldern 61-65 år och rätt till studiemedel för personen över 45 år.
Gruppen anser att det är särskilt viktigt att titta på lagar som låser inne och ute äldre arbetskraft. Det ska vara möjligt att byta jobb och lära nytt högt upp i åldrarna. Om det är roligt att jobba och arbetsmiljön är bra så ökar chansen att äldre stannar till 65.
Ett tidigar förslag att anpassa arbetsgivaravgifterna efter antalet sjukdagar eller sjukfall avvisas. Det kan få till följd att det blir svårare att för äldre att få anställning, anser Seniorgruppen.
Rapporten finns på regeringens hemsida:
www.naring.regeringen.se