Nu bor visserligen Maria Nilsson i lilla Malung där jobben inte är lika många som i Stockholm, men Kommunal har fått allt fler ärenden, även i andra kommuner, där arbetsgivarna säger upp sina trotjänare. I stället för att återanpassa dem eller utbilda dem till andra jobb.

För byggjobbarna däremot finns Galaxen. Byggarbetsgivarna har gått samman och bildat ett bolag för att rehabilitera sina anställda.

Därför kan det bli så här: Att Maria Nilsson slängs ut i kylan medan Kjell Andersson får en ny chans här i livet.

Maria Nilsson klarade inte att fortsätta sitt jobb som undersköterska inom äldrevården på grund av ryggvärk. Hon är 45 år och har varit sysselsatt inom kommunen sedan hon var 18 år. Nu arbetar hon på en terapiavdelning i Malung och väntar på att något ska hända. Kommunal har stämt kommunen inför AD, Arbetsdomstolen, och kräver 80 000 i skadestånd för sättet att handskas med Maria.

ByggnadsarbetarenKjell Andersson klarade inte heller sitt jobb till slut. Han slet och bar skivor till gipsväggar, tunga skivor på 28-30 kilo. Trots en begynnande värk i höfterna fortsatte han. Tarzansyndromet: Riktiga karlar ska inte gnälla utan jobba på. Idag får han lyfta högst fem kilo. Båda höfterna är opererade plus ena knäet. Men han är tillbaka i jobb. Vi hittar honom i en plåtcontainer vid Södra Länken i Stockholm. Containern ligger inkilad bland bodar och bilar. Han har hand om förrådet och eftersom han varit med i byggsvängen vet han vad det handlar om. Härifrån delar han ut allt från arbetskläder till bergsprängarnas pannlampor samt beställer material.

Hur kunde det bli så här?

Malungs kommun har inte suttit med armarna i kors. Maria sjukskrevs i februari 1998 och i september gjordes en rehabiliteringsutredning. Försäkringskassan har varit inkopplad och Maria har arbetstränat ett flertal gånger. Hon har utbildat sig i friskvård och till avspänningspedagog.

Slutligen erbjöd kommunen henne jobb som biblioteksassistent, ett jobb hon inte kunde ta, eftersom det innebar att bära tunga böcker, enligt henne och facket. Då sades hon upp. Kommunal är övertygad om att Maria kunde fått en tjänst som elevassistent, att arbetsgivaren borde kunnat förutse att det kan bli lediga jobb inom det yrket.

Kjell Andersson var också sjukskriven, men han fick kontakt med Galaxen.

Galaxen har funnits ända sedan 1986 och finns över hela landet. I varje län finns lokala anpassningsgrupper som gemensamt beslutar vad som behöver göras för de arbetsskadade. Länsarbetsnämnden satsar en ordentlig summa pengar, 25 miljoner. Ett lönebidrag utgår beroende på hur nedsatt arbetsförmågan är. Sedan får
arbetsgivaren fylla på med resten så att det blir en heltidslön. För Kjells del innebär det att han har lika mycket i lön, 22 700 kronor, som de andra byggjobbarna. Lönebidraget omförhandlas årligen, allt eftersom Kjell blir allt mer återanpassad i jobbet.

När Kjell anställdes gjordes en rehabiliteringsplan och var tredje månad får han besök av Björn Eckerman från Byggmästareföreningen, som följer upp hur det går för honom.

Björn har själv ett förflutet som galaxare, när han blev arbetsskadad som målare.

Inom Galaxen Öst Bygg, det vill säga Stockholm, Uppland och Gotland, lämnar drygt tio procent årligen sina Galaxenanställningar för ett ordinarie jobb.
Medan Kjell blivit som en ny människa känner sig Maria straffad för att hon fick ont i ryggen på grund av sitt jobb. Hon tycker inte att Malungs kommun gjort tillräckligt. Arbetsträning fick hon fixa själv.

Läs ett längre reportage i Kommunalarbetaren nr 8/2002.