Sahlin vill vänta med höjt pris vid utköp
Det blir inget förslag innan valet om höjda belopp när arbetsgivare köper ut obekväma anställda. Mona Sahlin vill att frågan utreds på nytt i höst.
Näringsdepartementet har låtit göra ett PM efter en intervju med biträdande näringsminister Mona Sahlin i Kommunalarbetaren nummer 19/2001.
I intervjun sa hon att skadeståndsbeloppen vid utköp ska vara så höga att det är avskräckande för företagen. Men så är det inte i dag. Det kostar för lite att göra sig av med anställda när det saknas saklig grund för uppsägning eller avsked.
I departementets PM sägs att synpunkterna från fack och arbetsgivare har stor betydelse om reglerna för anställningsskyddet ska förändras.
Departementet har fört samtal med dem och konstaterar att på den fackliga sidan är de positiva till höjda belopp vid utköp enligt paragraf 39 i lagen om anställningsskydd (LAS).
LO påpekar till departementet att beloppen måste vara ”kännbara”.
Även SACO tycker att beloppen bör höjas. LO/TCO Rättskydd tycker att det i synnerhet är för billigt att köpa ut fackliga företrädare och TCO dem som har utnyttjat sin yttrandefrihet. Arbetsgivarna tycker inte att skadeståndsbeloppen bör höjas. Slutsatsen i näringsdepartementets PM är att en höjning av beloppen vid utköp ”skulle uppfattas som en arbetstagarvänlig markering”. Arbetsgivarna förväntas komma med kritik, särskilt representanter för småföretagen.
Mona Sahlin säger i en kommentar till departementets PM att hon tycker att skadeståndsbeloppen ska vara så höga att de fungerar som ett skydd för de anställda. Men hon vill att Arbetslivsinstitutet i höst utreder hur vanligt det är med utköp och om skadeståndsbeloppen bör höjas.
— Vi har inte tillräckligt på fötterna att komma med ett förslag innan dess, säger hon.
Kommunalarbetaren skrev i nummer 14/2001 om en egen undersökning om utköp. Den visar att arbetsgivarna köper ut hälften av de anställda som enligt Arbetsdomstolen felaktigt har sagts upp eller avskedats.
Och det är bara toppen på ett isberg. I nio av tio fall avgörs inte sådana tvister i Arbetsdomstolen. De slutar istället i förlikning där den anställde mot ersättning säger upp sig.
Det är pargraf 39 i LAS som ger arbetsgivarna möjlighet att mot skadestånd köpa ut anställda när förlikning inte är möjlig och det saknas saklig grund för uppsägning eller avsked.
Skadestånden beror på anställningstid och de är på mellan 16 och 32 månadslöner. Beloppen fungerar även som en prislapp vid förlikning där ersättningen oftast motsvarar mellan 6 och 24 månadslöner.
Slutsatsen i näringsdepartementets PM är att höjda skadeståndsbelopp för utköp enligt paragraf 39 i LAS även kommer att höja ersättningen vid förlikning.