Motionerna till förbundsmötet i maj har behandlats av förbundsstyrelsen. I en av dem föreslår avdelning Skåne en utredning om det går att få samma fackliga tid hos de privata arbetsgivarna som hos kommuner och landsting. Förbundsstyrelsen bifaller förslaget. En utredning ska presenteras senast vid 2003 års förbundsmöte, om årets förbundsmöte går på samma linje.

Med kommuner och landsting finns ett avtal kopplat till den så kallade förtroendemannalagen som gör att den fackliga tiden beräknas till fyra timmar per medlem och år. Motsvarande avtal saknas på den privata sidan.

— Jag törs inte svara för alla. Men med de stora privata företagen har vi det inte i alla fall, säger blivande avtalsombudsman Håkan Pettersson.

Det medför att det ofta blir en fråga om tolkning av lagen hur mycket facklig tid företagen vill betala för.

Problemet börjar märkas allt mer ute på sektionerna i kommuner där mycket av verksamheten konkurrensutsatts. I och med den minskade tiden försvåras också möjligheterna att bedriva facklig verksamhet för de privatanställda medlemmarna, påpekar Skåneavdelningen.

Till skillnad från vid kongresserna är det endast avdelningarna som kan lämna in motioner till förbundsmötet. Bland motionerna finns också bland annat krav på sänkt pensionsålder. Förbundsstyrelsen säger nej med motiveringen att det inte är ekonomiskt försvarbart.

Likaså avslås en motion från avdelning Stockholm om att timanställda i uthyrningsföretag ska ha samma rätt till a-kasseersättning som timanställda i kommuner och landsting.

Anställda i uthyrningsföretag anses inte stå till arbetsmarknadens förfogande, enligt Ams uppfattning. Därmed går det inte att få a-kassa som anställd i ett uthyrningsföretag.

— I så fall måste regeltillämpningen hos Ams ändras, säger Kommunals nye a-kasseföreståndare Krister Johansson.

Dessutom, påpekar förbundet, har Kommunal i sina avtal med bemanningsföretagen fått igenom garantilöner på 80 procent till personalen.

Kommunals förbundsstyrelse bifaller kravet från avdelning Norrbotten att ”öka aktiviteterna” kring jämställdhetsfrågorna.

Förbundsmötets huvudnummer blir annars välfärdsfrågorna. Med rådslaget som grund ska förbundsmötet på nytt försöka fatta beslut om hur Kommunal ska förhålla sig till privata alternativ i den offentliga sektorn. Vid kongressen förra året återremitterades ju rapporten ”Solidaritet och valfrihet i välfärden”.

Förbundsmötet hålls i Borlänge den 29 och 30 maj.