Europas fack inte ense om privata lösningar
Ja eller nej till privata lösningar? Kommunalarbetaren har frågat ett antal fackföreningar i Europa om deras inställning. Vi fann allt ifrån militanta nej till att det är inget facket vänder sig emot.
Danska facket emot entreprenad
— Vi är emot att lägga ut på entreprenad. Däremot vill vi vara med och utveckla de offentliga arbetsplatserna.
— På grund av dåliga erfarenheter är vi extra mycket emot entreprenader inom utbildning, barn-och äldreomsorg, säger Maria
Finska facket är för bra privatisering
Finländska facket, KTV, för inte en dogmatisk kamp mot privatisering men vill att privata företag och kommuner ska kunna konkurrera på jämbördiga villkor.
— Vi är inte rädda för konkurrensutsättning om medlemmarna får vara med och påverka. Det finns dock avskräckande exempel på dålig privatisering. Det får man se upp med, säger Håkan Ekström på KTV.
Han berättar att privatiseringsivrarna ofta använder det nedsättande uttrycket kommunala stödfunktioner om catering, städning och teknisk service. Underförstått att sådana verksamheter självklart kan läggas ut på entreprenad.
— Vi poängterar att det krävs en väl fungerande verksamhet på samtliga områden, även dessa.
Den kommunala ekonomin är nu kärvare och därmed förstärks tendenserna att privatisera.
Av kommunal städservice är sju procent konkurrensutsatt, av social- och hälsovård under tre procent. 90 procent av kollektivtrafiken har upphandlats och drivs av bland annat Linjebuss och Swebus. Svenska Vattenfall har köpt in sig på energimarknaden.
Samförstånd i Nederländerna
— Viktigast är att rekrytera medlemmar och skriva kollektivavtal. Det berättar Georg de Roos från det nederländska facket ABVAKABO.
Liberaler och socialdemokrater har visat större intresse att bevara verksamheter inom offentliga sektorn, än de hade tidigare. Något som facket givetvis välkomnar. Därför är det inte heller aktuellt med demonstrationer, eftersom det än så länge fungerar med samförståndslösningar.
— I några fall har medlemmarna varit positiva till privatisering, eftersom deras löner förbättrats, berättar Georg de Roos.
Hälsosektorn sköts av icke vinstdrivande ideella organisationer, mest med kristen, socialdemokratisk eller liberal bakgrund.
En hel del tjänster är redan privata, till exempel, post, tele, och renhållning. Järnvägen har bolagiserats.
Facket i Österrike varnar för farorna
— Vi försöker informera i vår press om farorna med privatisering.
Det säger Helga Mena-Bohdal, internationell sekreterare inom GdG, Österrike.
Regeringen (konservativa plus högerliberala) har en antifacklig attityd och vill privatisera.
Farorna, enligt facket, är att vinstintressena går före den sociala standarden, inom skola, hälso- och äldrevård. Facket säger också nej till att privatisera vattnet, en fråga som regeringen nu driver. (Dock inte i Wien, där staden inte tillåter detta). GdG har också slagits för ett EU-direktiv där städerna själva kan välja om de vill lägga ut på anbud eller inte.
Tuffare ton mot brittiska regeringen
m Privatiseringar i Storbritannien har vållat konflikt mellan facket och Labourregeringen.
GMB, som organiserar offentliganställda, har bestämt sig för att dra ner partistödet till Labour med 500 000 pund om året de kommande fyra åren och i stället satsa pengarna på kampanjer mot privatiseringar.
GMB har en kampanj ”Behåll offentlig verksamhet i offentlig regi”, berättar kampanjledaren Steve Pryle. Den riktar sig främst mot att använda privata företag inom sjukvård och skola.
GMB ser dock som sin främsta uppgift att värva medlemmar, målet är 12 000 nya medlemmar per månad.
Unison är det största fackförbundet och har utlovat aktioner vid 29 sjukhus som byggs enligt PFI, Private Finance Initiative, om detta medför att jobben privatiseras. PFI innebär att privata företag bygger, investerar och sedan sköter allt inomsjukhuset utom vården.
Unison kräver ett stopp för PFI. Tonen har hårdnat gentemot Tony Blair och hans regering — det är dynamit att förändra NHS, den statliga hälsovården.
Om medlemmar tvingas över i privata företag kommer fackföreningen att agera.
Privatiseringen har pågått i 22 år. Nära 60 procent av de offentliga utgifterna går till att betala varor och tjänster från privata sektorn.
Spanskt nej till privata lösningar
m De viktigaste frågorna för facket är den sociala dialogen, att bekämpa arbetslösheten, det ökande antalet visstidsanställningar och att bekämpa privatisering.
— Vi har haft ett antal kampanjer mot privatisering. Vi säger nej till alla former av privatisering inom hälsovård skola och omsorg liksom privata lösningar för städning, renhållning och vattendrift, berättar Javier Viudez,internationell sekreterare för spanska facket FSP-UGT.
Väldigt mycket i Spanien drivs redan privat.
På Irland är lönerna viktigare
m Privata lösningar är ingen huvudfråga för facket just nu. Viktigast är löneförhandlingar, där man jämför löner och arbetsvillkor mellan privata och offentliga sektorn. Detta enligt Bernhard Harbor, informationsansvarig på facket Impact.
Irland har inte haft någon stor privatiseringsvåg
Staten och särskilt kyrkan har av tradition skött hälsovården. Privata sektorn är mycket liten, även när det gäller städning och köksservice.
Däremot räknar facket med att regeringen vill ha mer privata lösningar i framtiden.
Telebolaget Eirann såldes dock ut, facket gick med på det, eftersom det behövdes investeringar för att företaget skulle överleva.
Facket förhandlade så att de anställda fick en aktieandel värd 14,9 procent av företagets aktier.
Impact kämpar för att offentliga sektorn ska vara av bra kvalité, och ge gott utbyte för pengarna för att förhindra privatisering.
Franska facket slåss mot privat försäkring
Det förs ingen väsentlig debatt för och emot privata lösningar i Frankrike, uppger det franska facket CFDT. Helt enkelt av det skälet att så mycket redan är privat. Det finns redan en blandning av privat och offentligt inom olika sektorer. Så är det inom såväl sjukvård som utbildning. Detta ifrågasätts inte av facket så länge kvaliteten bibehålls, även om facket kräver att systemen förbättras och moderniseras.
Däremot slåss CFDT för att bevara den statliga socialförsäkringen och vill inte ha privata försäkringslösningar.
Bland de viktigaste frågorna för facket är det framtida pensionssystemet där facket vill ha ett fördelningspolitiskt rättvist system, inte privata försäkringar.
De franska facken CGT och FO är dockmer kritiska till privata lösningar. Ann-Marie Perret, FO, säger att den allmänna trenden tyvärr är att EU trycker på för att privatisera gas och el, järnvägar och annat.
I Frankrike sköts vattendriften huvudsakligen av franska företag, av Vivendi (Génerale des Eaux) och Suez (Lyonnaise des Eaux).
Tyska facket vill ha en blandning
Tyska facket säger inte kategoriskt nej till privatiseringar och är inte emot att privata intressenter sköter äldrevård, sjukvård och utbildning. Facket föredrar en blandning.
Traditionellt har båda systemen existerat tillsammans.
— Men det måste förbli en blandning, det får inte bli bara privat, säger Gerhard Beier Herzog i det tyska facket Ver.di.
— Blandningen får inte leda till någon skillnad i kvalité, alla ska ha tillgång till god service och vård. Det finns tyvärr tendenser till ökade skillnader.
Minskade skatter i kommunerna och budgetunderskott har gjort att kommunerna tvingats sälja ut sina bolag. Det är en utveckling facket vänder sig emot. Det ger ingen möjlighet att väga för- och nackdelar.
I Tyskland är det valår och det viktigaste för facket är att påverka valutgången. Ver.di vill reformera hälsovården så den inte bara handlar om att minska kostnaderna eller berika läkemedelsindustrin. Det ska finnas kvalitet inom vården.
Ver.di drar nu igång en kampanj för att stärka offentliga sektorn, inte minst i fråga om kvalitet, inom bland annat transportsektorn och renhållning.
Lettiska facket säger nej
m Det värsta problemet hos oss är att antalet medlemmar minskar på grund av privatiseringarna, berättar Vita Velmere från lettiska LAKRS. Facket har betänkligheter mot privatisering.
— Vi säger nej till privatisering inom hälsovård, utbildning och åldringsvård, fastän privatiseringen fortgår inom dessa sektorer. Vi är emot att vattendrift sköts privat.
Nackdelarna med privatisering är att viktiga och vinstdrivande statliga verksamheter hamnar hos privata företag, som även struntar i skattelagarna.
Portugals fack säger nej
Facket är starkt emot privatisering inom hälsosektorn och äldreomsorgen och försöker förhindra att annan service, såsom vattendrift, sköts privat.
Facket SINTAP tror att nästa stora privatiseringsvåg blir inom hälsosektorn, där regeringen vill privatisera en del nyckelverksamheter på några sjukhus.
Viktigaste frågan är dock den sociala dialogen, förhandlingar med portugisiska regeringen om arbetsvillkoren för medlemmarna.
Litauen ser fördelar med privatisering
— Vi är inte emot privatisering som sådan, berättar Romualdas Nemanius, ordförande i LVPF.
Han säger att privatisering kan vara till fördel för medborgarna. Det kan leda till nya investeringar, nya arbetstillfällen och eventuellt högre löner.
— Däremot är facket emot sådan meningslös privatisering som att det litauiska telebolaget såldes ut. Priserna steg fem gånger och folk förlorade jobben.
LVFP är också emot privatisering av vattensektorn och fruktar att det är på gång.
— Vi är också emot privata företag inom skola, sjukvård och äldrevård om det skapar monopol. Det ska också vara likvärdiga konkurrensförhållanden för kommuner och privata företag.
Viktigaste frågan för facket är dock att rekrytera nya medlemmar.
Italien kämpar för löner och pensionbr>
text: Kristina Wallin
De offentligt anställda i Italien är på krigsstigen. Men inte när det gäller privatiseringar, som det italienska facket ser ganska positivt på.
15 februari kommer i stort sett alla de tre miljoner offentliganställda, organiserade i de tre största fackförbunden i Italien, att strejka. Det är viktigast just nu.
Det handlar främst om nytt löneavtal och om den pensionsreform som regeringen är fast besluten att genomföra. Hittills har alla fått gå i pension efter 35 till 40 års arbete, oavsett ålder, men regeringen vill att alla ska jobba till samma ålder: 60 för kvinnor och 65 för män.
Strejken gäller också solidaritet med de privatanställda som kämpar för anställningstryggheten. Eftersom privatiseringarna inom de flesta sektorer är verklighet i Italien, och mycket är på gång, är det också ett sätt att skydda sig själva. Många som i dag arbetar för stat och kommuner kan i framtiden tvingas över i den privata sektorn.
— Vi har inget principiellt emot privatiseringar. Det viktiga är att det inte är ett sätt att minska tryggheten och de ekonomiska fördelarna för de anställda, konstaterar Laimer Armuzzi, ordförande för de offentliganställda inom det största italienska fackförbundet Cgil.
Folklig och facklig kamp
mot norsk privatisering
Privata inslag — nej tack, säger facket i Norge.
En kampanj mot privatisering har växt till en folkrörelse över hela landet.
Ett stenkast från Norsk Kommuneforbund, NKF, sitter Asbjørn Wahl framför sin dator på sitt kontor mitt i centrala Oslo. Härifrån öser han, via internet, ut artiklar och kampskrifter i kampanjen ”for velferdsstaten”.
1999 bildades i Norge en allians av sex fackförbund med uppgift att kämpa för en stark offentlig sektor. Initiativtagare var NKF, Norska Kommunförbundet. Arbetsnamnet blev ”For Velferdsstaten”. Nu består alliansen av 31 organisationer: konsumentgrupper, studenter, pensionärer och jordbrukare. Även fackförbund från den privata sektorn, till exempel oljearbetarna, ingår. Tretton kommuner har anslutit sig och kampanjen har över en miljon medlemmar. Och i spetsen står Asbjørn Wahl. Asbjørn Wahl var tidigare konsult på NKF.
Asbjørn Wahl har litet gråa strån och har nyss fyllt 50 år, men engagemanget är lika levande som det var den gång i början på 90-talet då han arbetade på ITF, Internationella Transportfederationen i London. På den tiden översvämmades ITF av hans skrifter om farorna med de multinationella företagen inom trafikbranschen.
Redan 1997 skrev Kommunalarbetaren om den betydligt militiantare ton som finns inom facket mot privatiseringar i Norge. Att höra debatten där var som att gå tillbaka till 80-talet i Sverige. Det var snudd på skandal att serviceföretaget ISS börjat sköta ett äldreboende i Asker kommun.
— Äldreomsorgen är ett offentligt ansvar. Man ska inte tjäna pengar på gamla och sjuka, sade Borghild Malmo, förtroendevald inom NKF, med skärpa i rösten till Kommunalarbetaren.
Idag finns det åtta privata äldreboenden i hela Norge och facket har kämpat emot varje gång. Hemmen drivs av ISS, Carema och Norlandia hotell.
Endast cirka tio procent av busstrafiken är utlagd på entreprenad. (I Sverige över 90 procent).
För Asbjørn Wahl handlar kampanjen om hur vårt samhälle ska se ut i framtiden och vem som ska ha makten.
— Marknadskrafterna har idag fått mycket större makt på bekostnad av politikerstyret. Vi står inför en avgörande kamp om offentliga sektorn och demokratin i samhället. Det var arbetstagarna som började organisera sig för bygga upp välfärdssystemet mot otrygga förhållanden, då får vi inte riva ner vad de byggt upp, tycker han.
”For Velferden” stöttar förändringar inom den offentliga sektorn. Så berättar han om de tre modellkommunerna i Norge. En av dem är Sørum. Där valde kommunen att inte privatisera, utan skapade ett kommunalt alternativ. De anställdas idéer att förändra och förbättra har tagits till vara. Det i sin tur har lett till att kommunen har fått bättre ekonomi, invånarna är nöjda och de anställda har fått bättre arbetsmiljö.
NKF säger nej till privata företag inom skola, vård och omsorg, men också nej till att privatisera vatten och tjänster som städning och mathållning.