Det framgår av en kartläggning länsstyrelsen i Västra Götaland gjort. Den har utförts av i 25 kommuner av respektive miljö- och hälsoskyddsförvaltning.

Lokaler, utrustning, hanteringsrutiner och personalens kunskaper i livsmedelshygien har kontrollerats.

Mathanteringen uppfyller ofta inte livsmedelslagens krav. Lokaler används som inte är godkända för ändamålet och det brister med internkontrollen.

— I många fall finns risker ur livsmedelshygienisk synpunkt för patienter och vårdtagare. Det är oerhört viktigt med goda hygienrutiner inom vården, anser länsstyrelsens experter.

Bara 12 procent av avdelningsköken i äldreboendena var godkända som livsmedelslokaler.

Bristerna som experterna slår ned på är bland annat dålig kontroll av matens temperatur vid transport, lagring och hantering.

Man har bara i ett fåtal fall rutiner och rätt förutsättningar för att hantera specialkost.
Varm mat som inte tagits fram för servering sparas och används vid senare tillfälle i 58 procent av äldreboendets avdelningskök. Bara 33 procent har aktiv nedkylning av sparad mat.
I bara 6 procent av äldreboendets avdelningskök vet man genom mätning att maten transporteras vid rätt temperatur. På sjukhusen är det 60 procent.

Mindre än en tiondel av äldreboendets avdelningskök uppger att det finns ett fastställt egenkontrollprogram.