När man tränar gör kroppen av med olika mycket syre beroende på om den bränner mest fett eller mest kolhydrater. Det går åt mer syre vid kolhydratförbränning (kolhydrater kallas ”högoktanigare bränsle” bland idrottsfysiologer.
Det vill säga, vid en högre puls används mest kolhydrater vid förbränning och vid lägre puls mer fett.

När man sovit en hel natt utan att äta något är våra kolhydratdepåer i princip slut och de bör fyllas på med en rejäl frukost.

En rask promenad (med inte superhög puls) och lite kaffe (koffein) före frukost är då väldigt effektivt ur fettförbränningssynpunkt, eftersom kroppen inte har annat att ta av, plus att koffein stimulerar fettnedbrytningen. Observera att man inte ska träna tungt på tom mage. Då använder kroppen i stället proteinet (musklerna) som bränsle, när kolhydrater inte finns att tillgå.

Senare på dagen när våra huvudmål frukost och lunch har blivit energi och lagrats som glykogen i musklerna (det tar cirka fyra timmar) kan det vara lämpligt att träna lite tuffare. Framför allt träning med högre puls, som styrketräning, löpträning, lagidrotter med mera.

Hur ska man då träna? Ja, det är en smakfråga. Vill du träna tyngre på förmiddagen bör du se till att äta ordentligt innan och vill du köra fettförbränning på eftermiddagen eller kvällen bör du se till att tempot inte blir för högt (det kan vara svårt när man har spring i benen) och hålla på länge….