Seger för undersköterskor och översynen fortsätter
Från årsskiftet kan undersköterskor i öppna vårdformer åter få tillstånd, delegation, att ge patienter medicin. Den möjligheten stoppades i mars förra året.
Kommunal protesterade då mot förbudet. Undersköterskor och andra inom Kommunals vårdyrken kände sig kränkta, när de förbjöds att göra uppgifter som de hade utfört länge.
Kommuner och landsting klagade över att förbudet var opraktiskt och svårhanterligt. Därför har Socialstyrelsen sett över reglerna.
Nu avslöjar dessutom chefen för Socialstyrelsens läkemedelsenhet Cecilia Bernsten att översynen går vidare till den slutna sjukvården, där inga delegationer alls tillåts i dag.
En delegation är ett tidsbegränsat skriftligt tillstånd som vårdpersonal utan legitimation kan få efter individuell prövning. Delegationer finns inte i sluten vård, men i all sorts öppen vård, som hemtjänst och hemsjukvård, både hos kommuner, landsting och privata vårdgivare.
Den nya föreskriften bygger på att verksamhetschefen eller den medicinskt ansvariga sjuksköterskan, MAS, har ansvar för att organisera arbetet och rutinerna så att patienterna får god och säker vård.
I Kommunalarbetaren nummer 1 i år skrev vi om hemsjukvården i Motala-Mjölby, där alla protesterade, skrev brev och uppvaktade politiker och myndigheter för att det skulle bli tillåtet att delegera läkemedel igen.
Kommunals sektionsordförande Maj Karlsson kommenterar:
Det här är en stor lättnad, en seger både för patienter och personal. Det öppnar för att undersköterskorna ska få hjälpa patienterna fullt ut igen. En tid nu har de visserligen kunnat hjälpa patienterna — men ändå inte fått göra det!
— Detta är också en bra signal till ungdomar som vill söka sig till vårdjobb.
Överläkaren Henrik Wilander:
— Det är bra att undersköterskorna återfår rätten att administrera och överlämna läkemedel. Det är också bra att ansvaret läggs så tydligt på verksamhetschef eller MAS. Vi gör ju individuella bedömningar av de enskilda medarbetarna.
— Nu efteråt kan man ju skratta åt bedrövelsen. Vi har alla blivit duktigare i juridik! Och det var bra att vi tvingades se över rutinerna för hur sjukhuset, primärvården och kommunen ska samarbeta.