Om du har tränat mycket i unga år är musklerna vana vid arbete och du har redan fler fibrer i dem än en otränad tjej i din ålder. När du börjar med styrketräning blir du alltså snabbt starkare och behöver troligen inte kämpa lika mycket som en otränad. Detta ska du vara glad för. Muskeltillväxten är heller inte så snabb som du tror. Oftast binder kroppen mest vätska i musklerna. Kroppens fettvikt brukar också minska (andel fett av totala kroppsvikten) och musklerna syns då lite tydligare, även om de inte blivit större i omkrets.

Jag föreslår alltså styrketräning med många rep (runt 20) och lite lägre vikter. Men du ska fortfarande, som vid all styrketräning, vara rejält trött mot slutet. Som gymnast har du tränat mycket explosivitet men kanske inte lika mycket uthållighet, som jag tycker att du ska prova.

Vad gäller ”ridbyxlåren” kan det visst handla om ärftlighet. Men du bör inte haka upp dig på det utan jobba utifrån dina egna förutsättningar. Styrketräning, bra kosthållning och joggning är lämpliga träningsformer. En alternativ metod för fettreducering är en halv till en timmes promenad före frukost. Då vaknar kroppen och fettförbränningen kommer i gång.