Lars-Åke Almqvist, Kommunals andre ordförande, anser att precis som någon är begåvad fotbollsspelare kan man vara begåvad som ledare. Sedan går det naturligtvis att utveckla ledarskapet genom att utbilda sig.

— Att leda är en kompetens i sig. Många rekryteras tyvärr på andra grunder, säger han. När han arbetade inom landstinget var det otänkbart, med den gamla skötarutbildningen han hade, att han skulle bli chef.

Nu börjar detta förändras sedan ett par år tillbaka.

Att en undersköterska mycket väl kan bli verksamhetschef är undersköterskan Christina Hjalmarsson i Borås ett levande exempel på. Hon blev chef i våras för 36 undersköterskor inom Bemanningsservice på Borås lasarett.

Ett annat exempel är Lena Eriksson i Arvika som nyligen blivit chef för en vårdcentral, föreslagen till tjänsten av läkare och sjuksköterskor.

Hon beskrivs som en duktig tjej med gott omdöme och rykte, som också vågar säga i från om det behövs.

Nyligen träffades 220 personer, vårdfolk, politiker och fackliga representanter, i Jönköping. I grupparbeten, med stöd av hyperteknik och bildskärmar på bord och väggar, diskuterade de ämnet: Att leda vården. Nationella gruppen arrangerade. Dess uppgift är framför allt att utveckla och förbättra vården. I den ingår företrädare från Landstingsförbundet, Privatvården, Kommunal, Läkar-och vårdförbundet.

Lars-Åke Almqvist, Kommunals andre förbundsordförande tycker efteråt att det var dåligt med nytänkandet i Jönköping.

— Sjukvårdsfolk tänker alldeles för lika. Sätt sådana som författaren Mikael Niemi, IKEA:s Ingvar Kamprad, tidigare Volvochefen Sören Gyll, helst fotbollens Svennis, ståuppkomikern Ronny Eriksson och journalisten Annette Kullenberg, att debattera ledarskap i vården. Människor med helt annan bakgrund. Då kan vi få nya djärva grepp.

Något måste också göras åt de otydliga rollerna inom offentliga sektorn, säger han:

— En VD i ett aktiebolag har en tydligare roll i styrelsen än en förvaltningschef som är beroende av en politisk nämnd.

Anneli Nordström, strateg för hälso-och sjukvårdsfrågor inom Kommunal, anser att ytterst handlar ledarskap i vården om att vara politiskt eniga i stället för att käbbla partierna emellan. Hon kan tänka sig en nationell samling där politikerna går ihop och tillsammans vågar ta i den viktigaste frågan: att man inte kommer att ha råd att utföra allt inom vården, utan måste prioritera vad som ska göras och vad som måste väljas bort. 

Läs mer om ledarskap i vården och om vårdbiträdet Siw Kytömäki som är chef på ett äldreboende i Kommunalarbetaren nr 16.