När man vill gå upp i vikt gäller nästan samma ”regler” som vid viktminskning: ät ofta, men större portioner.

Du får nog inte i dig alla livsviktiga näringsämnen. Eftersom du verkar ha en hög ämnesomsättning behöver du mer än många andra. Jag förutsätter nu att du inte är allergisk mot något livsmedel, så att det är därför du väger så lite. Mjölk- och glutenallergi ger kraftigt reducerad vikt om man ändå äter sådana produkter. Jag rekommenderar följande matsedel under några veckor:

Frukost: Gröt med mjölk alternativt fil med branflakes, två grova smörgåsar med margarin och valfritt pålägg, ett glas juice och ett ägg.

Mellanmål: Smörgås med valfritt pålägg, en yoghurt/ risifrutti.

Lunch: Pasta eller ris med kött, kyckling eller fisk och sås. Rotfrukter/ grönsaker och en frukt.

Mellanmål: Nyponsoppa eller blåbärssoppa, två frukter.

Middag: Se lunch.

Kvällsmål: Se något mellanmål.

Det ser väldigt mycket ut, men är inte det. Försök att äta så här i ungefär två månader och se om du ökar i vikt. För att inte gå upp för mycket i fettmassa utan också öka i muskelmassa måste du också börja träna. Om du redan gör det är det bra. Undvik bara för mycket uthållighetsträning under denna period. Koncentrera dig i stället på styrketräning hemma eller i gymet. Lycka till!

PS Lite glass skadar inte i sommar!