Det här är en jättenyttig bok för alla mammor med skuldkänslor. ”I sällskap med skulden” berättar varför dagens mammor ständigt känner skuld. Som mamma får man hjälp att se med lite klarare blick på sitt eget skuldbeteende, och det finns en mängd exempel att känna igen sig i
Ylva Elvin-Nowak, fil dr i psykologi och trebarnsmamma, har skrivit bok efter en avhandling som hon la fram förra hösten.

I boken möter vi kvinnor som känner skuld för att de blir för arga på barnen, för att barnen har så långa dagisdagar, för att ett barn inte fick med sig jympakläderna på morgonen…

Men också exempel på att skuldkänslorna kan titta fram även när allt verkar bra: Till exempel mamman som känner skuld för att hennes son trivs så bra i skolan. Pojken tycker om sin lärare, men mamman tycker att läraren är för auktoritär. Och då tror mamman att hon gjort något fel i sin uppfostran, eftersom sonen blivit så auktoritetsbunden.

På 1970-talet ansågs dagis nödvändigt för barnets utveckling. Tidigare än så berodde det mest på barnets ”dåliga karaktär” om det gick snett för ett barn. Idag betonas ständigt hur viktig mammans närhet. Alltså är det i mammans beteende man söker förklaringen när något går snett. Det förklarar varför moderna mammor så ofta lägger skulden på sig själva.
I alla relationer är förmågan att känna skuld viktig, skulden är en varningsklocka som pinglar till när vi förstår att någon tar skada av det vi gör, skriver Ylva Elvin-Nowak. Men när man ständigt känner skuld fungerar skulden inte längre som varningsklocka, utan blir bara en tung börda.

Boken är illustrerad Jan Berglin (upphovsman till serien härintill) som verkligen har förmågan att beskriva ett komplicerat resonemang i en enda rolig bild.