Undersköterskor fick gå när Ludvika spräckte budgeten
Överanställning av sjuksköterskor och inhyrda läkare spräckte budgeten. Då ansåg vårdcentralens chef att undersköterskorna inte var kompetenta längre. Nu går de hemma, fortfarande anställda, men utan jobb.
ör drygt en månad sedan gick 12 undersköterskor hem från jobbet på Ludvika norra vårdcentral för sista gången.
— Vi har över 300 års erfarenhet men var inte längre önskvärda, säger Aslög Åsberg som var arbetsplatsombud.
Vårdcentralen överskred förra årets 25-miljonersbudget med 4,8 miljoner kronor. Primärvårdschefen Staffan Johansson har framfört inhyrda läkare och överanställning av sjuksköterskor som orsaker.
Enligt Aslög Åsberg har den ena sjuksköterskan efter den andra anställts utan att vårdcentralen haft någon samverkan med Kommunal. Sköterskorna skulle i en personalpool även bistå andra vårdcentraler, men så har det inte blivit. Nu har vårdcentralen 18 sjuksköterskor men inga undersköterskor.
Flera läkare slutade förra året och ersattes av dyra inhyrda.
— Men de som slutade gick till andra vårdcentraler, så det är ju inte landstinget det är fel på, säger hon.
Redan i oktober fick sjuksköterskorna reda på planerna att sparka ut alla undersköterskor. Enligt vad som senare sagts till Aslög Åsberg belade chefen dem med munkavle. Det är något som verksamhetschefen Kaj Häggblom förnekat. Men först i november fick undersköterskorna reda på vad som fanns i hans planer.
— Vi blev heligt förbannade, säger hon.
Tiden därefter har varit väldigt infekterad på arbetsplatsen. Undersköterskorna ansågs inte längre kompetenta att utföra arbetsuppgifter de haft länge. Förutom på kvällar och helger då sjuksköterskorna inte jobbade.
— Vi ansågs tydligen ha ”flexkompetens”, säger Aslög Åsberg ironiskt.
Chefen har enligt henne hänvisat till Socialstyrelsens syn på delegeringar.
— Men vi har haft kontakt med Socialstyrelsen och de säger att det är upp till varje enhetschef att avgöra vad som får delegeras till undersköterskor, säger hon.
Hon tror att man ville bli av med undersköterskorna inför en privatisering av vårdcentralen. Samma dag som de förhandlade på arbetsplatsen behandlade driftstyrelsen frågan om entreprenad.
— Än så länge är vi inte uppsagda, men det är kanske bara en tidsfråga, befarar hon. På lasarettet i Ludvika finns inga tjänster. På kommunen handlar det om vikariat.
— Inte undersköterskejobb i den bemärkelsen som vi menar, sjukvårdande arbetsuppgifter. Jag behöver ju inte vara undersköterska för att gå och handla eller ge ögondroppar.
Kommunalarbetaren.com har inte lyckats nå verksamhetschefen Kaj Häggblom för en kommentar.