Linda skulle kunna vara en alldeles vanlig medlem i Kommunal. Hon gick med i facket när hon började jobba i köket på den kommunala förskolan, och gick över i Kommunalpensionärernas Förbund den dagen hon gick i pension. Vår påhittade berättelse om Linda handlar bara om en sak — om de gånger hon fick nytta av de försäkringar som hon omfattas av, som anställd och som medlem i facket.

Första gången Linda hade nytta av att arbetsgivaren hade kollektivavtal med Kommunal, var när hon skar sig illa i köket på jobbet och blev tvungen att vara hemma i flera månader. Hon fick sjuklön enligt avtalet och fick därmed lite mer av sin lön än det som försäkringskassan står för. Hon anmälde skadan som arbetsskada, TFA-KL, och fick så småningom också ut ersättning för läkarkostnader och medicin.

Linda hade hört om de frivilliga försäkringar som man kan teckna som medlem i Kommunal, och bestämde sig för att teckna Kommunals Barnförsäkring för sonen Kalle som snart skulle börja hos dagmamma. Hon lät också sin man bli medförsäkrad i Kommunals grupplivförsäkring. Kanske hade hon tur i oturen, för sonen råkade bara ett halvår senare ramla ner från ett träd när de var på väg hem, och nu kunde hon få ut ersättning för glasögonen som gick sönder.

Linda hade gillat att rida sen hon var tonåring, och det fortsatte hon med även som vuxen på sin fritid. Men en gång blev hästen skrämd, och Linda kunde inte hålla sig kvar. Hon ramlade så illa att hon slog ut några tänder och slog sönder armbågen. Nu kunde hon använda sig av Kommunals ”Fritidsförsäkring” som ingår i fackavgiften, och genom den fick hon ersättning både för tandskadorna, läkarkostnaderna och akutersättning. Hon blev sjukskriven i nästan fyra månader, och genom AGS-KL fick hon sjukersättning efter tre månader, då arbetsgivaren inte längre betalade sjuklön. Som tur var fick hon inga bestående men. Hade hon till exempel blivit förlamad och oförmögen att fortsätta jobba, hade hon kunnat få ersättning för medicinsk och ekonomisk invaliditet från Fritidsförsäkringen och dessutom ersättning från sjukkapitalet i den frivilliga grupplivförsäkringen hon tecknat genom facket.

Lindas familj bodde i ett hus som de övertagit från makens föräldrar. Inte mindre än tre gånger hade de haft inbrott, och bortsett från självrisken kunde Linda få ut ersättning från Kommunals hemförsäkring (som ingår i medlemsförmånerna) för de stulna verktygen, teven och de gamla smyckena hon ärvt. Linda tyckte ändå att hon hade kunnat drabbas värre — grannen hade nästan fått sitt hus nedbrunnet en gång. Grannen var också kommunalare och fick ersättning från hemförsäkringen.

När Linda fyllt 55 och barnen var utflugna, blev hennes man sjuk. Det tog bara något år, sen avled mannen. Linda hade under alla år haft sin make medförsäkrad, och fick nu förutom från hans tjänstegrupplivförsäkring även ut ersättning från Kommunals frivilliga grupplivförsäkring. Om mannen inte hade haft någon egen tjänstegrupplivförsäkring och de hade barn som var under 17 år hade Linda kunnat få ersättning från TGL-KL, som är en avtalsförsäkring.

En kväll när Linda jobbade över och bakade inför en Luciafest, kom en pappa till ett av barnen in och var berusad och hotfull. När hon försökte mota ut honom blev hon överfallen och slagen. Linda blev sjukskriven en tid och fick gå hos en psykiater för att bearbeta den otäcka händelsen. Hon fick ersättning för detta och kompensation för inkomstförlusten från TFA-KL, eftersom hon råkat ut för våld på arbetsplatsen.

Vid det här laget hade det blivit ont om barn på förskolan där Linda arbetade. Linda hade dock arbetat så länge att hon inte riskerade att bli uppsagd. Det blev däremot hennes väninna, som dock kunde få ut en summa pengar i AGF-KL, avgångsförmån. Linda började däremot känna sig sliten efter många års tungt arbete i köket, och blev efter några långa sjukskrivningar förtidspensionerad. Under sjukskrivningarna hade hon nytta av sjuklönen och AGS-KL, och i samband med att hon förtidspensionerades kunde hon kvittera ut det sjukkapital som ingår i den frivilliga livförsäkring hon tecknat genom facket.

Linda valde att gå över till Svenska KommunalPensionärernas Förbund i samband med att hon fick förtidspension. Nu fick hon erbjudande om att fortsätta med hemförsäkring, grupplivförsäkring och olycksfallsförsäkring för att få ett fortsatt gott försäkringsskydd som pensionär. Och så valde hon att behålla Kommunalarbetaren, också som pensionär.