För att nå maximal fettförbränning bör man ligga på cirka 65 procent av maximal syreupptagning. Det är givetvis olika från person till person, men en bra tumregel är runt 130-140 slag per minut.

Fettförbränningen styrs inte bara av pulsen utan även av intensiteten (hur hårt du tränar), muskelmassa, kön och ålder. En liten del är också genetiskt betingat. När det gäller aerobics, step up, gympa med mera, där du tränar i knappt en timme (oftast 45 minuter plus stretch) är det ingen idé att tänka på fettförbrännande puls.

Ta i stället i så mycket du orkar, så bränner du maximalt plus att din kondition och styrka förbättras snabbare. Om du däremot vill ha en mer fettförbrännande träning ska du gå ut och gå i rask takt eller jogga i lagom tempo, alternativt cykla med en puls runt 130-140 i minst en timme. Helst upp till två timmar. Då har du nått maximal fettförbränning!