Din kollega resonerar fel när hon överser med chefens övergrepp. Det är visst ”något att bry sig om”!

Som du säkert redan vet så är sexuella trakasserier förbjudet i flera lagar.

Men frågan är hur du i första hand ska hantera problemet praktiskt. Det är först och främst viktigt att du får personligt stöd och inte känner rädsla för att förlora ditt jobb.

Tala med de andra kvinnorna på arbetsplatsen och hör vilka det är som vill backa upp dig. Tillsammans blir man starkare och inte lika oskyddad som när man står ensam. Om han skulle neka till anklagelserna, är det viktigt att flera kan bekräfta vad som händer.

Gå sedan in i samlad trupp och kräv att han slutar med sitt dåliga uppförande. Tala om att ni tänker anmäla honom om han inte ändrar sig.
Prata annars med ditt fackliga ombud och skyddsombudet. Be att dom tar ett mycket allvarligt samtal med chefen. Han ska be var och en om ursäkt och omgående ändra sitt beteende! I annat fall får hans chefer veta hur han uppför sig. Dessa kan ge honom en allvarlig varning eller till och med omplacera eller säga upp honom.

Du kan dessutom anmäla honom både till Arbetsmiljöinspektionen (tidigare Yrkesinspektionen) och till Jämo eller — som starkaste åtgärd – till polisen.

När man anmäler något till en myndighet så blir det offentligt. Det betyder att företaget/kommunen eventuellt kommer att figurera i pressen på ett negativt sätt. Därför bör du informera personer i ledningen först och ge dem chansen att reagera ”internt” emot din chef.

På grund av hans mycket dåliga uppförande, har han orsakat både dig och andra stora och mycket obehagliga problem. Det är hans fel och inte ditt.