LO-kampanj för höjda kvinnolöner
LO accepterar inte något skambud från arbetsgivarna till Kommunal och de andra kvinnodominerade förebunden i löneförhandlingarna.
Det sade LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin när hon presenterade LO:s kampanj ”Nu är det kvinnornas tur” inför den 8 mars.
Signaler från arbetsgivarna tyder på att de tolkar de ingångna avtalen på industriområdet, med löneökningar på drygt tre procent, som ett tak för de fortsatta förhandlingarna på övriga avtalsområden, förklarade Lundby-Wedin och avtalssekreterare Håkan Meijer vid en pressträff.
— Det var inte det vi menade med samordning, sade Wanja Lundby-Wedin.
Mitt i avtalsrörelsen vill därför LO markera att avtalen inom industrin snarare ska ses som ett golv. Anställda i de kvinnodominerade branscherna som vård, omsorg, handel och service måste få mer än övriga.
— Här finns ett samlat stöd från alla de 18 förbunden att nu är det kvinnornas tur, sade Wanja Lundby-Wedin.
LO-ordföranden pekade också på att politiker i kommuner och landsting måste ta sitt ansvar och satsa på att höja lönerna för anställda inom vård och omsorg.
— Vi måste ställa större krav på våra politiker. Har man en sådan situation att resurserna inte räcker till så får man väl höja skatten i så fall.
Frontfigur för kampanjen är undersköterskan Birgitta Prins på Karolinska Sjukhuset i Stockholm, som själv inte tillhör de allra mest lågavlönade kommunalarna. Hon tjänar 16 100 kronor i månaden. Men då har hon 25 år bakom sig i yrket.
— Många av mina arbetskamrater ligger på löner runt 14 000 kronor. Det är hemskt dåliga löner och det är därför jag ställer upp på det här, säger hon.
Snittlönen för en kvinnlig undersköterska är, enligt SCB:s statistik, 14424 kronor. Siffran är från 1999 före 2000 års löneökningar.