Eva-Britts matkarriär började i EPA-baren på sommarlovet efter nian i hemstaden Karlskrona. Sen blev det gymnasielinjen ”storhushåll och restaurang” i två år. Hon har också gått en kokerskeutbildning i landstingets regi och varit kokerska inom både kommunen och landstinget. På senaste jobbet basade hon över sju personer på ett äldreboende.

— Jag trivdes väldigt bra. Men det var mycket jobb med att som arbetsledare få allt att gå runt.

Eva-Britt bestämde sig för att bli livsmedelstekniker. Hon blev i klar i juni förra året på YTH, Yrkesteknisk högskola i Lund. Utbildningen var på två år. Eftersom hon inte hade några högskolepoäng sedan förut fick hon SVUX-bidrag som är 60 procent av A-kassa i tre terminer. Sista terminen hade hon studielån och studiebidrag.

— När man går och stampar på golvet tror man inte att man ska klara att plugga. Jag är ingen stjärna men jag klarade det. Att ta mig in på YTH var ett av de största ögonblicken i mitt liv, säger Eva-Britt.

På livsmedelslinjen på YTH fick Eva-Britt läsa kemi och mikrobiologi och lära sig hur livsmedel är uppbyggda och vad som händer med dem.

— Varför såsen skär sig till exempel, vad som kemiskt sker, det visste jag inte förut.

Examensarbetet ”Energiberikade kvällsmåltider för sjuka äldre” gjorde hon på Brunnsbo äldreboende i Lund. Hon lagade maten tillsammans med personalen. Sedan fick alla personalgrupper en timmes lektion i näringslära av Eva-Britt.

— Jag hade valt ut ”kulturrätter”, gammal husmanskost som gamla tycker om.

På samma sätt, genom att varva teori och praktik, jobbar Eva-Britt nu i sin firma.

— Jag har varit på så många föredrag. Det som sägs låter bra men sen faller det bort. När både handen och hjärnan får göra saker då kommer man ihåg, säger Eva-Britt.

Än så länge har hon inte hunnit göra så mycket, firman har bara varit i gång sedan i november 2000. Hon har lagat näringstät buffé på Brunnsbo äldreboende, men fler uppdrag väntar, också utanför äldrevården. Bland annat på skolor om mat för allergiker och om smalmat på privata företag.
Hon kallar sig ”näringsrådgivare” och marknadsför sig genom att ringa upp och erbjuda sina tjänster.

Eva-Britts affärsidé är att göra något som är till nytta för både personal och gamla.

— Får de gamla i sig rätt näring blir det mindre vårdtyngd. Det är lättare att jobba med välnärda pensionärer som kanske kan bädda sängen själva. De blir mer vakna och aktiva och får ett värdigare liv.