LDL betyder Low Density Lipoprotein och är det ”farliga” kolesterolet, som anses medverka till utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar. Sedan finns HDL, High Density Lipoprotein, som är det ”goda” kolesterolet och anses hjälpa mot ovan nämnda sjukdomar.

För att påverka HDL bör man äta enkelmättade, omättade och fleromättade fettsyror och undvika de mättade fettsyrorna så mycket som möjligt.

Alla råvaror innehåller nästan alltid en blandning av de olika fettsyrorna, skillnaden är bara vilken typ som dominerar. De mättade finns mest i så kallat hårt fett som smör och ister. De finns också i fettvattenblandning som mjölk och grädde.

Omättade fetter finns mest i olivolja och rapsolja och fleromättade i solrosolja, fisk och lättmargariner. En person med risk för
högt kolesterolvärde bör undvika de mättade fetterna och koncentrera sig på de övriga fettsyrorna.

Gränsvärdet är beroende av andra riskfaktorer. Har man inga andra kända sådana kan värden över 5 godkännas. Men om du är orolig är det bäst att du pratar med din läkare för att få en personlig bedömning.