Serien, som kom ut första gången för 35 år sedan, handlar om grisvaktaren Taran. I del ett, De Trennes bok, är han i trettonårsåldern, i del fem, Storkonungen, är han en ung man.

Han är som alla hjältar föräldralös och bor hos Caer Dallben, en 397-årig tänkare som lär upp honom. En dag måste de rådfråga den magiska grisen Henwen, som smiter…

Så inleds äventyret i den första boken och sen får vi följa Tarans kamp mot dödsfursten och Tarans utveckling och nya äventyr i de följande fyra böckerna. Ibland är målet inte det viktiga utan sökande, här handlar det om en ung mans utveckling.

Den första boken är läsvärd — om man gillar fantasyböcker, men ändå inte så bra att man sugs in till hundra procent, som exempelvis i CS Lewis Narniaböcker. Men den som fortsätter får fina läsupplevelser. (Sjöstrands)