Med barnen som motspelare
Yvon Asselmeyer arbetar som lärare på Dramatiska institutet på linjen ''media estetik pedagogik'' som är en kurs för lärare. Som mediapedagog jobbade hon med rörlig bild och ljud på gymnasiet när den nya tekniken trängde sig in i klassrummet. Eleverna kunde mer om datorer än lärarna, så Yvonne sökte en treårig utbildning i interaktiva medier.
Här fick hon upp ögonen för mediets möjligheter.
— Det är utvecklingsbart både i demokratisammanhang och rent pedagogiskt.
Två lärare gav också tips på bra spel. Det första som Yvon kom i kontakt med var Peter Gabriels Eve.
— Den har ett intressant innehåll och är mycket estetisk.
Sedan fortsatte hon att söka efter nya spel på egen hand.
— På så sätt stötte jag på Peter Gabriels Ceremony of Innocence.
Tips på bra spel får hon genom att bland annat läsa Ana L. Valdés recensioner på nätet.
— Faust var ett spel jag fann genom henne. Den spelade jag nyligen tillsammans med en mamma, som aldrig förr hade spelat dataspel.
Det unika med spel fascinerar Yvon.
— Jag bjuds visserligen in i en berättelse som läsare av en bok. Men i ett spel blir jag dessutom medskapande. Spelet blir olika från gång till gång och utan min insats stannar allt. Valen gör att man skapar sin egen berättelse efter de förutsättningar som anges.
— Det finns en lockelse i att man interagerar med en berättelse och får svara för sina egna handlingar. Det blir litet av ett rollspel.
Yvon tycker det är viktigt att spelen är innehållsbaserade. Poesi, relationer och möjligheten till att fördjupa sig i ett ämne eller en berättelse får henne att fastna framför skärmen. Det är inte spel där man räknar poäng eller där du ska få ett resultat som lockar.
—The thinkers of 1900th century är en spännande form av uppslagsverk. Men den är inte utformad som ett sådant. Du kan gå in på exempelvis Martin Luther King och söka information om kända personligheter på engelska.
Tiden är annars ett problem. Spelen tar mycket tid i anspråk. Något som är en bristvara för de flesta barnfamiljer.
Yvon spelar gärna spel tillsammans med sin åttaårige son och ser det som ett roligt sätt att umgås.
— Det finns många våldsspel. Därför är det bra att vara insatt för att kunna hitta bra alternativ.
Ett exempel på ett bra barnspel är Neverhood gjord av Stephen Spielberg.
— Du tar en leranimerad gubbes karaktär för att kunna övervinna olika banor.
— Gubben är en trevlig person. Det är faktiskt ett kul spel.
Ett annat spel de brukar umgås kring är Bonkheads.
— Det handlar om två troll i underjorden. Vi får gå i labyrinter. Ovanför oss finns elaka saker som ramlar på ens huvud och som det gäller att undvika. Man får poäng, men det är inte särskilt viktigt.
— Min son blir inte arg om jag vinner. Han blir möjligtvis sur om han dör och jag har sju liv kvar. Men det händer nästan aldrig… Man lever sig med i spelet och du blir snart ett med trollen. ”Nej, jag ramlade” hör du dig själv utropa.
— Den här typen av spel är kul att spela tillsammans. Ett spel som Mulle Meck spelar man helst själv.
Yvon ägnar sig allt mer åt Internet nuförtiden.
— Här hittar man småspel som är gratis, som man kan ägna sig åt under 3-4 minuter på en fikarast.
Hennes 17-åriga dotter ägnar sig också hellre åt nätet än dataspel. Hon tankar ned musik och ser film. Här finns allt från de senaste filmerna till nya kortfilmer som är gjorda direkt för nätet.
Yvon ger mig en hög med spel som hon tycker jag bör testa.
Det är Poetry in Motion by Ron Mann (Voyager), Chris Hales Twelve (Laboratory), Laurie Anderson Puppet motel (Voyager) och Eve (Real world).
De verkar alla intressanta men när ska jag få tid till att spela alla dessa?
Yvons spelfavoriter
• Cermony of Innocence av Real World Multimedia. En stark och spännande berättelse som samtidigt är en upplevelse för ögat. Ett relationsdrama i tre akter. Tips när det gäller att komma framåt i berättelsen, bete dig som ett barn vid datorn, klicka och dra i allt du ser. Det finns ingen logik.
• Faust , sju spel om själen utges av IQ Media. En småkuslig berättelse som räcker många långa nätter.
• Backpacker av Tati Aniware, utges av IQ Media. Kul och lärorikt för både vuxen och barn som de kan spela tillsammans. Finns även i juniorversion.
• Bonkheads av Blizzard. Ett enkelt och roligt spel där vuxen och barn kan ha roligt tillsammans.
• Focus internet av Kunskapsförlaget P.A. Norstedt & söner. Ett praktiskt sätt att söka information där länkprincipen är ett effektivt redskap. Kräver att du har internetabonnemang. Tyvärr alldeles för få bilder.