Dinosaurien Aladar skiljs från sin mor redan som ägg, och får en idyllisk uppväxt som adoptivson hos en lemurfamilj. En katastrof i form av ett meteoritregn tvingar familjen att ge sig iväg, och Aladar får för första gången träffa andra dinosaurier.

Mötet blir en hård kulturkrock för Aladar. Dinousarieflocken står för det gamla sättet att leva, med ett kollektivistiskt tänkande där svaga individer offras för gruppens bästa och den främsta drivkraften är fruktan.

Lemurfamiljen står för det nya sättet att leva, ett individbaserat samhälle där man tar hand om de svaga och drivkraften är individens hopp om att bygga en bättre framtid. Det blir en hård kamp mellan livsstilarna.

”Dinosaurier” är uppbyggd enligt klassiskt disneykoncept, historien är lite tunn och händelseförloppet är förutsägbart. Men det är förföriskt skickligt gjort, de 3D-animerade dinosaurierna ser ut att finnas på riktigt och det är svårt skilja de verkliga, filmade bakgrunderna från de animerade.

Filmen har sjuårsgräns. Det betyder att också barn under sju år får se filmen i vuxens sällskap. Jag tycker man ska vara försiktig med att ta med de minsta, många scener i filmen är rejält skrämmande.