Jag sitter framför datorn och ska för första gången spela ett dataspel för vuxna. Spelet heter Blackout och är ett deckarspel.

En van spelare förstår redan av spelets intro vilken typ av spel det är och vad som förväntas av mig som användare. Om det är frågan om äventyr, strategi eller någon annan typ av spel.

Skillnaden mot att läsa en vanlig deckare är att här ska jag aktivt lösa gåtan. Jag är med och styr handlingen. För Blackout varierar utgången på mordgåtan beroende på hur spelaren agerar. Användaren rör sig till synes helt fritt men för att spelet ska leda framåt måste man ha klarat av ett antal hinder.

För riktiga ”gamers” är detta antagligen alltför enkelt. Det är gjort för ett par år sedan och spelen har utvecklats enormt sedan dess.

Efter att ha provat Blackout bekantar jag mig med fler spel som äventyren Myst och Riven. Det är inga spel som man klarar av på några timmar utan snarare tar det ett hundratal timmar att spela igenom dem. Det är vackra äventyrspel, men tiden saknas för att jag ens ska komma i närheten av gåtans lösning.

Dessa spel har funnit en stor publik och betecknas som klassiker i genren på grund av en handfull år på nacken.

Ett fantastiskt vackert spel är Morpheus (KE Media). Du ska försöka ta reda på vad som hände din pappa för 30 år sedan när han försvann på polarisen. I spelet har du kommit bort från din expedition i en snöstorm. Det är ett svårt spel och jag kommer inte särskilt långt trots att jag fascineras av det och ägnar mycket tid till att försöka komma vidare.

Gillar du Blackout måste du även testa Ängeln säger en bekant som älskar dataspel. Båda spelen är utgivna av det danska multimedieföretaget Deadline. Spelaren intar rollen som en Ängel som vägleder vilsna människor på jorden. Här finns många möjligheter att påverka de olika karaktärernas öden. Som ängel har man möjlighet att se in i framtiden, att läsa tankar, ingjuta mod och att gripa in i ödet. Ängeln har ett bra manus och fina svartvita bilder.

Ett spel som har fascinerat hundratusentals människor runt om i världen är The Sims . Här ska du sköta en grupp människor som bor i Sim City och se till att de har ett bra liv. Du skapar karaktärer med olika egenskaper och försöker få invånarna att må gott.

Men det är först när jag får låna Peter Gabriels Ceremony of Innocence som det här mediet ger det där lilla extra som berör just mig: med vacker grafik, poetiskt innehåll, en suggestiv berättelse och ett vackert bildspråk. Skådespelarna Isabella Rossellini och Ben Kingsley medverkar i denna berättelse som bygger på Nick Bantocks novell.

Det kommer ta några generationer tills dataspel likställs med andra kulturyttringar. Du behöver inte förklara för omgivningen varför du vill se en film eller läsa en bok, men att som vuxen spela ett dataspel väcker alltid en viss förvåning bland jämnåriga. Något som är konstigt anser Ana L. Valdés.

— I ett land där många är upptagna med Bingolotto, att spela på Solvalla eller tipset!

Journalisten Ana L. Valdés efterlyser mer spel för vuxna. Framför allt fler tänkande spel. Blackout är ett sådant menar hon.

Det finns inte många spel för flickor och kvinnor. Branschen domineras av män och huvudpersonen i spelen är ofta en man eller kille.

— Kvinnobilden är gammal. Du möter få kvinnogestalter och de som förekommer är en hora eller madonna. Det är antingen en prinsessa som ska räddas eller en Mata Hari-liknande figur. I Tomb Raider är hjältinnan en flicka (Laura Croft) som på grund av ett programmeringsfel fick jättebröst. En kvinnlig hjältinna måste uppföra sig exakt som männen i spelvärlden, säger Ana L. Valdés.

Hon berättar om Brenda Laurel som utvecklade Purple Moon, ett spel för tjejer. Hennes bolag köptes upp av Mattel och det enda som görs nu är Barbiespel.

Ana L. Valdés tycker att det är allvarligt att det finns så få spel för flickor.

— Det är en demokratifråga eftersom spel är ett sätt att lära sig hur mediet fungerar.

Spelindustrin i Sverige omsatte närmare 1,9 miljarder under 1999 jämfört med filmindustrins 900 miljoner och videoindustrins cirka 600 miljoner kronor.

Ana L. Valdés menar att när vi läser en bok för barnen är det självklart att vi talar med dem om något är otydligt. Samtalen behövs även kring dataspelen.

Ana nämner några vuxenspel som hon kan rekommendera.

Grim Fandango utspelas i mexikansk miljö, man ska hitta ett lik från helvetet. Hela idén bygger på att återfå liket från helvetet. Det är en fin historia med humor.

Huvuddelen av spelen är amerikanska och många är därför enbart på engelska. Det borde komma fler spel från Sverige tycker hon.

Trators Gate (Daydream) är ett svenskt spel som blivit populärt. Du ska lirka med olika lås och personligen tycker jag att den blir lite långrandig.

Backpacker är ett annat svenskt spel som slagit bland såväl ung som gammal.

Ett annat spel som Ana rekommenderar är Laurie Anderson Puppet Motel .

— Du följer hennes liv och karriär på ett spännande sätt.

Ana tror inte att det finns några spel om 2-3 år utan att allt finns på nätet. Själv har hon fångats av Everquest , ett rollspel på nätet med 150 000 prenumeranter. Det utspelas i medeltidsmiljö. Man klär sig i en annan skepnad.

Det finns många dåliga spel. Ana varnar exempelvis för Sofies värld.
— Den är lika dålig på spel som på film. Läs boken i stället!

Anas recensioner och tankar kring internet finns att läsa på:

http://www.algonet.se/~agora/ada

Anas spelfavoriter

Civilization , skapat av Sid Meier, ett spel som går ut på att bygga världen från början, att pröva på hur det känns att vara Gud och absolut härskare, att vara den enda ansvariga för dina invånares lycka.

Backpacker , svenskt spel gjort av företaget Vision Park. I spelet är du en resenär som åker runt i världen och som prövar på olika yrken. Man lär sig mycket om världen och på ett roligt och spännande sätt. Ett spel som unga flickor uppskattar och som kan spelas i grupp med andra i familjen.

Tetris , ett spel gjort av en rysk programmerare som nu arbetar för Microsoft och som har blivit en klassiker. Klossar som faller ned från taket och som måste radas upp i linjer. Datorn vinner alltid men det är roligt att försöka stoppa klossarna.

Everquest , onlinespel som kräver att man är kopplad till nätet hela tiden. Här kan man välja mellan olika raser och figurer. Det känns som en klippdocka som ska kläs ut med olika rustningar och vapen. Sedan går man ut och bekämpar drakar och demoner. Barnsligt men oerhört beroendeframkallande.

Pirater , en gammal klassiker som får dig att utforska Karibiska havet och att leta efter guld och skatt. Fäktning, humor och en stor del skicklighet gör spelet till ett vinnande koncept.

Läs också intervjun med Yvon Asselmeyer. Länka till: Med barnen som motspelare.