— Jag vidareutbildade mig till undersköterska när jag var strax över 30 för att få göra mer sjukvårdande uppgifter. Nu känner jag mig kränkt och nedvärderad, säger Ann-Christin Fahlman, undersköterska i Härnösand.

Socialstyrelsen har skärpt reglerna för delegering, det vill säga vad undersköterskor får och inte får göra utan sjuksköterskors skriftliga godkännande.

Sedan dess har Ann-Christin sett att fler och fler undersköterskor mår dåligt och funderar på att sluta. Hon bestämde sig för att starta en namninsamling och bad medlemmarna i Kommunals äldrebranschråd, där Ann-Christin representerar Västernorrland, om hjälp med att sprida det i landet.

Resultatet, 8 667 namn, skickade hon till Socialstyrelsen den 24 oktober.

Fler namn fortsätter att strömma in.

— Sjuksköterskorna är sönderstressade, undersköterskorna känner sig trampade på och allt detta går ut över brukarna, säger Ann-Christin.

Hon berättar om en patient med huvudvärk som fick vänta på en Alvedon i tre timmar, därför att undersköterskan inte hade rätt att medicinera. Och om ett boende där det krävs skriftlig delegering för att få bädda sängarna. Hon oroar sig också över vad det kommer att få för effekter för framtiden. Allt färre söker sig till gymnasiets vårdutbildning.

— Jag inbillar mig att det är för att de roliga uppgifterna tas ifrån oss.