En 23-årig undersköterska, anställd 1998 tjänar 14 400 kronor på Karolinska sjukhuset i Stockholm. En 42-åring som jobbat i sjutton år tjänar 14 700. Vid nästa löneförhandling är det inte omöjligt att 23-åringen går om sin äldre kollega, i synnerhet om hon eller han är duktig på det tekniska.

När lönerna sätts individuellt värdesätts flexibilitet och förändringsvillighet. Följden är att undersköterskor med många år i yrket inte upplever någon uppskattning för sin erfarenhet, i alla fall inte i lönekuvertet.

Det har skapat en situation som oroar Kommunals sektioner på de större sjukhusen i Stockholmsområdet. För att behålla dem med lång arbetslivserfarenhet måste arbetsgivarna göra något, menar de.
Samtidigt är de kluvna inför situationen. Facket uppmuntrar arbetssökande att kräva höga ingångslöner. På Karolinska har man nästan lyckats med att nå målet att ingen ska anställas under 14 000 i månaden.

— Det är bara när någon nyanställs som man på allvar kan förhandla om sin lön, säger Ronald Högberg, sektionsordförande på Danderyds sjukhus.

Samtidigt som man på facklig sida alltså ser positivt på att ingångslönerna höjs, är man orolig för den effekt det får på dem med lång arbetsvana.

— Jag vill inte tala om krigsstämning, men det är en väldigt förbittrad stämning på avdelningarna, säger Carina Lenngren, styrelsesuppleant på Huddinge sjukhus. Och Ronald Högberg tycker att undersköterskorna egentligen borde ta till mer radikala metoder för att ändra sin situation:

— Jag blir förvånad varje dag som undersköterskorna inte står utanför entrén till sjukhuset och säger ”nu skiter vi i det här”.

Men han vet också anledningen till att han aldrig hittar dem där. Han menar att deras lojalitet för tredje part, patienten, är vad som får sjukvårdspersonal att komma till jobbet dag efter dag. En lojalitet som Ronald Högberg tycker att arbetsgivarna utnyttjar.

— Arbetsgivarna bereder väg för utbrändhet hos de anställda genom att agera så här, säger Ronald Högberg.

Enligt sektionerna på stockholmssjukhusen är de högre ingångslönerna ett resultat av att efterfrågan på undersköterskor är större än tillgången, och att sjukhusen i Stockholm konkurrerar med varandra om arbetskraften. Men det vill inte Lennart Nilsson, förhandlingschef på Danderyds sjukhus, hålla med om:

— Det här är ingen marknadseffekt, utan ett resultat av en väldigt låg lönespridning. Något som både vi och facket vill ändra på.

— För undersköterskor skiljer det inte mer än 2 000-3 000 mellan lägsta och högsta lön. Sedan den individuella lönesättningen infördes har de som nyanställs ett annat utgångsläge än de som jobbat länge. Det finns en tröghet i systemet och det har varit svårt att öka lönespridningen i förhandlingarna, menar Lennart Nilsson.

Inför nästa år ska Danderyds sjukhus tänka kring andra former av insatser för att förbättra arbetsmiljön och öka trivseln. Man funderar på att kanske införa något slags belöningssystem. Lennart Nilsson nämner teater, bio och resor som exempel.