Vårdbolag erbjuder anställda optioner
Nu ska börsbolaget Bures vårdverksamhet möta aktiemarknaden på egna ben. Och företagsledningen vill att de anställda går in med egna pengar i Capio som Bure Hälsa & Sjukvård byter namn till.
Bures vårdverksamhet har vuxit kraftigt det senaste åren. Lyftet kom förra året då man köpte S:t Görans sjukhus i Stockholm. Men några fler köp av akutsjukhus i Sverige ser det inte ut att bli inom närmaste framtiden.
— Med hög sannolikhet kommer det en lagstiftning som förhindrar det, säger vd Per Båtelson. Vi får söka andra områden där vi kan expandera i Sverige.
I samband med att man köpte S:t Göran sa han i Kommunalarbetaren att ”det är ofta inte originalet utan på kopiorna som du kan göra pengar”. Men nu blir det alltså inga kopior i Sverige vilket borde betyda att köpet av S:t Göran blir en sämre affär:
— Det behöver det inte nödvändigtvis bli, svarar Per Båtelson. Det finns andra marknader där vi redan finns. Där skulle vi kunna göra motsvarande arbete. Vi får lägga ner mer krut på dessa länder. Till exempel Norge och England.
Företaget satsar dock också på forsatt tillväxt i Sverige inom bland annat laboratoriemedicin och röntgen.
Hittills har Bure Hälsa och Sjukvård varit ett dotterbolag till investmentbolaget Bure. Bure har profilerat sig som ett bolag som genom köp och sälj av företag och aktier gett sina aktieägare snabba pengar.
Ska ni också på samma sätt bli ett väldigt aktieägarvänligt företag som genom utförsäljningar ger aktieägarna hög utdelning?
— Nej, vi har inte samma möjligheter som ett investmentföretag. Vi är ett tillväxtföretag i en kunskapsbransch. Dom vinster vi skapar kommer att i första hand gå till att återinvesteringar för att vi ska kunna växa vidare, svarar Per Båtelson.
Några förväntningar på kortsiktiga vinster ska aktieägarna inte ha.
Enligt honom måste aktieägarna se att det handlar om investering på lång sikt men hur lång tid det handlar om kan han inte säga idag, Om en månad ska planera inför börsintroduktionen offentligöras.
Det är också en speciell typ av marknad som Capio kommer att arbeta på som ställer krav på långsiktighet:
— Det finns viktiga politiska och demokratiska inslag i den här sektorn som gör att processerna ser annorlunda ut jämfört med vanlig privat affärsverksamhet.
— Man får vara beredd på att ibland ta två steg framåt och ett-och-ett halvt tillbaka.
Nu hoppas han att anställda också ska satsa sina pengar i företaget.
Bures bolagsstämma beslutade om ett optionsprogram. Anställda i Sverige och England får möjlighet att köpa optioner på att köpa aktier i Capio för 6 kronor styck. Varje option ger köparen rätt att 2002-2004 köpa en aktie för 50 kronor. Den sammanlagda kostanden per aktieköp blir därmed 56 kronor.
En värdering av dagens Hälsa & Sjukvård som Bure har låtit göra hamnade på 36 kronor per aktie. För att optionen ska bli en bra affär måste alltså Capio få en mycket ljus framtid.
Hur många optioner han kommer att köpa är inte klart, säger han och tillägger:
— Jag måste också vara mycket försiktig hur jag uttalar mig. Var och en måste ju ta ett eget ansvar.
— Men jag tycker att det är ett bra erbjudande som ägarna har tagit. Men det är bara ett sätt att öka personalens engagemang, vi har redan idag vinstdelningsprogram för personalen.