Medlemmarna rekommenderas också att välja ett alternativ där förvaltningsavgiften är låg, eftersom det betyder mycket för det slutliga pensionskapitalet.

– För att medlemmarna ska ha bra alternativ där pensionspengarna inte gröps ur av höga förvaltningskostnader, har vi engagerat oss i de bolag där vi har inflytande, och arbetat för att pressa ner förvaltningskostnaderna, säger Kommunals avtalsombudsman Jan Sjölin.

Han påpekar att Kommunal har inflytande i både Folksam och KPA, och indirekt inflytande i AMF. Gemensamt för dessa är att de inte har några vinstkrav från ägarna på sig och har låga avgifter.

Bland bankerna nämner han Föreningssparbanken som den bank som Kommunal har det bästa samarbetet med.

– Men valet är den enskilde medlemmens, vi marknadsför inte några olika bolag.

På sektioner och avdelningsexpeditioner finns nu Kommunals broschyr ”2 pensionsval — får du vara med?” Broschyren är en snabbguide om de två pensionsvalen. Här finns en översikt över alternativen, det står vart man ska vända sig om
man vill välja om och vad som händer om man inte väljer alls.

”Kvinnor — var inte så fega!”

— Placera dina pensionspengar i aktier, det ger bäst avkastning. Det rådet ger LO:s chefsekonom P-O Edin Kommunals medlemmar. Han är särskilt oroad över risken att unga kvinnor låter bli att välja, eller väljer ”fegt”, eller ”dumt”. Och rådet att placera i aktier gäller inte bara ungdomar, som har ett långt pensionssparande framför sig.
— Är du 45 ska du utan tvekan satsa på en fondförsäkring med mycket aktier — det är 20 år kvar att betala på.

Tre råd för bättre pension

Catharina Andréen på Föreningssparbankens institut för privatekonomi har tre råd till kvinnor som vill förbättra sin pension:

  • Bli en aktiv placerare, se till att premiepensionen och den individuella delen av avtalspensionen hamnar i vettiga fonder. Aktier har visat sig ge bästa avkastningen.
  • Försök börja pensionsspara på egen hand.
  • Ställ in dig på att jobba så många år som möjligt!

Tillbaks till startsidan om pensioner!