Jag straffas som skyddsombud
Jag har varit skyddsombud i fyra år och stridit hårt i olika frågor emot arbetsgivaren, som inte tar arbetsmiljölagen på allvar.
För cirka ett år sedan anmälde jag en hälsofara till yrkesinspektionen, som sedan krävde åtgärder av arbetsgivaren. Själv fick jag en utskällning, för att jag enligt chefen, varit illojal.
Jag fick också höra att jag borde "akta mig" mycket noga i fortsättningen. Vad jag skulle akta mig för fick jag inte veta.
Efter detta fick jag kritik för nästan allt jag gjorde i mitt ordinarie jobb. Min lön stannade och jag fick inte den information jag skulle ha som skyddsombud. Tillvaron på jobbet blev till slut olidlig och kontakten mellan mig och chefen allt sämre.
Jag är nu helt knäckt, men av olika skäl har jag inte talat med mitt fack om saken. Efter en tids sjukskrivning, fick jag veta att mitt jobb var bortrationaliserat och jag blev omplacerad till mycket sämre arbetsuppgifter. Jag anser att detta är ett utstuderat straff och vägrar gå till jobbet. Kan jag vända mig till Arbetarskyddsstyrelsen för att få upprättelse? Vad ska jag göra? Sjukskriven
Om du hindrats att sköta ditt uppdrag som skyddsombud eller drabbas av sämre arbetsförhållanden endast på grund av ditt uppdrag, så har du rätt till skadestånd. Men då måste du kunna visa att det inte funnits några andra orsaker till arbetsgivarens missnöje. Om du på något sätt missskött ditt jobb, så kan du bli omplacerad eller uppsagd som alla andra. Då är det lagen om anställningsskydd som gäller.
Den hårda verkligheten är, att om du nu vägrar att gå till det nya jobbet, så finns det risk för att du kan bli uppsagd för arbetsvägran. Det kan då bli svårt för dig att bevisa att du blivit illa behandlad bara därför att du är eller har varit skyddsombud.
Vilka skäl du än har för att inte tala med facket, så bör du ändå omedelbart göra det. Du behöver den hjälp du kan få därifrån, för att snarast protestera emot den behandling du är utsatt för.
Om du utsetts till skyddsombud av facket, har du rätt till skydd både genom arbetsmiljölagen och förtroendemannalagen.
Anmälningar behandlas i arbetsdomstol och inte av Arbetarskyddsstyrelsen.