Deppiga av för lite fisk
Vi äter allt mindre fisk. Allra minst fisk äter ungdomar. Det borde vara tvärtom, eftersom fisk förebygger depression och får hjärnan att utvecklas bättre.
Vår sjunkande fiskkonsumtion oroar professor Michael Crawford och hans kollegor vid North London University, skriver Aftonbladet.
I en ny rapport visar de på ett samband mellan att allt fler människor drabbas av mentalsjukdomar och depressioner och det faktum att vi valt bort fisken på matbordet.
Det är framförallt i fet fisk som lax, makrill, sardiner och sill som den fiskleverolja finns som får hjärnan att utvecklas bättre och piggar upp humöret.
Att fiskfettet även är bra mot hjärtsjukdomar är känt sedan tidigare.
Siffror från Jordbruksverket visar att konsumtionen av fisk i Sverige sjunkit från 18 kilo per person ochj år 1960 till strax över 13 kilo 1998. På fem år har försäljningen av antidepressiva medel ökat med 300 procent. För tonårsflickor 15-19 år har konsumtionen fördubblats sedan 1997.
I Storbritannien är det lika illa. En av fyra britter äter aldrig fet fisk. Tre fjärdedelar av ungdomarna mellan 15 och 24 år äter inte fet fisk ens en gång i veckan. Alla bör äta fet fisk minst en gång i veckan, anser Michael Crawford.