Det tar ungefär 20 minuter att bli energimasserad. Jag ligger bekvämt placerad i den speciella stol som är Lotta Petterssons och Lena Holmqvists huvudsakliga arbetsredskap och min kropp är avlastad till 90 procent. Detta tack vare stöden för benen, bröstet, armarna ochansiktet.

Medan rogivande musik strömmar genom högtalarna behandlas jag med lätta tryck på akupunkturpunkterna i midjan, på ryggen, på armarna, i fingrarna och på huvudet. Jag känner mig varm och avslappnad. Skönt!

Den här typen av snabbmassage är mycket populär ute på arbetsplatserna som Lotta och Lena ambulerar mellan. Det enda de tar med är stolen, som enkelt packas i en väska på hjul. Men Lotta och Lena har också annat på repertoaren: halvkroppsmassage med oljor och liniment, minutgympa, hälsoprofilering.

För ungefär ett år sedan sade de upp sig från sina tjänster som barnskötare i Nynäshamn och öppnade eget inom friskvården, L:ens Friskvård HB. De har aldrig ångrat steget bort från de fasta jobben.
Behovet av friskvård bara ökar, menar de, i takt med att färre anställda gör mera arbete i den offentliga sektorn.

— Att arbetsvillkoren försämrades bidrog till att vi själva sadlade om. Vi miste en stor del av vår uppbackning när bara en blev kvar av tre områdeschefer för dagbarnvårdarna i Nynäshamnsområdet. Resurserna skars ned och vi kunde inte längre gå på simhallen och ishallen.

Allt började i mitten av 90-talet när Lotta och Lena introducerade pausgympa på kommunens barnstugor. De var båda intresserade av friskvård och anser att kvinnor tyvärr ofta prioriterar sig själva sist och inte ger sig tid att träna fast de behöver det.

— Vi pratade med förvaltningschefer och dagisföreståndare, fick positivt gensvar och upptäckte ett växande intresse på barnstugorna.

Det gick så bra att Lotta och Lena tog helt tjänstledigt från kommunen våren 1996. De hade kvar sina tjänster som barnskötare men visste att det inte var vad de ville syssla med i framtiden. I stället satsade de nu på utbildning inom friskvården, sina gympagrupper och en hel del mer eller mindre märkliga vikariat för att få ekonomin att gå ihop under den första tiden.

— Vårt häftigaste vikariat var nog under sommaren ute på Ösmo golfklubb! Jag hade aldrig satt foten på en golfbana innan, skrattar Lotta.

Sakta men säkert växte kundkretsen. Lotta och Lena har med kommunens stöd i ryggen gått kurser i energimassage, helkroppsmassage, minutmassage för kontorsanställda, stretching och i konsten att göra en hälsoprofil.

— Vi lärde oss hur man analyserar syreupptagningsförmågan, konditionen, arbetsmiljön, stressfaktorer, alkoholvanor och så vidare. Med de här kunskaperna i ryggen blev vi bättre på att hjälpa folk. Vi kan ge dem råd om vart de ska vända sig, till sjukgymnast till exempel.

Lotta och Lena är optimistiska inför framtiden.

— Vi kan inte bota någon, men vi lindrar och förebygger framtida problem. Vår genomsnittskund är en kvinna som har ont i axlarna och nacken. När vi fått iväg någon till rätt behandling innan smärtorna låst sig har vi gjort en stor insats, tycker vi. Vår förhoppning är att man från uppdragsgivarnas sida ska se oss som resurs och inte kostnad.

Hur tror ni att ni har det om fem år?

— Utvecklingen i samhället ser inte ut att styra in på någon hälsosammare väg. Barnens skolgympa skärs ju ned, folk sitter för mycket, äter fel och utsätts för mer och mer stress. Behovet av friskvård fortsätter växa. Kanske har vi utökat verksamheten så att vi måste ta in fler i firman!