Etik behövs i arbetslivet
I dagens arbetsliv lämnas ofta den enskilda individen ensam med svåra moraliska beslut. Det leder till "moralisk stress" ett begrepp som myntats av Thomas Brytting, docent vid handelshögskolan i Stockholm.
Arbetslivet förändras i rask takt och nya krav ställs hela tiden på anställda och chefer. Många arbetar i lösa organisationer med ett delegerat beslutsfattande och högt arbetstempo. Samtidigt som fler får mer ansvar har de mindre stöd i form av uttalade regler.
Vad som behövs är ”den goda byråkratin”, menar Thomas Brytting. Med det menar han regler som tagits fram med en gemensamt uttalad värdegrund.
— Till detta behövs också moralisk kompetens som definieras som en förmåga att ta ett personligt ansvar för det gemensammas bästa. Att handla moraliskt efter att först ha reflekterat , säger Thomas Brytting.
Thomas Bryttings rapport om moralisk stress, ”Att vara som Gud? Moralisk kometens i arbetslivet” kommer ut som bok i vår. Rapporten har finansierats av försäkringsbolaget SPP som är angeläget om att kartlägga orsakerna bakom det ökade antalet långtidssjukskrivningar.
Birgitta Rolander, chef för SPP-Hälsa hoppas att rapporten ska bidra till att frågor om etik och värderingar kommer att ventileras mer öppet i arbetslivet.