Ändå godkänds de på grund av att gällande europeisk standard inte tar problemet med kyla på allvar. Nya forskningsrön av ergonomen Kalev Kuklane på Arbetslivsinstitutet kommer nu att ligga till grund för rekommendationer för såväl skotillverkare som test av arbetsskor.
Ett av utomhusarbetarnas vanligaste problem är kalla fötter.

I vinterstövlar fryser vi mest om tårna, i gummistövlar om hälen. För att hålla foten varm måste man byta fuktiga sockor, sulor och ibland hela skon flera gånger under dagen. Detta för att skorna gör sig av med fukten alldeles för långsamt.

– Sparkar du bara av dig stövlarna när du kommer hem avdunstar inte fukten i framdelen av stöveln. Nästa morgon är skodonen fortfarande våta vid tårna och ger då lägre värmeisolation, säger Kalev Kuklane och tillägger att stadsbor har svårare att ta till sig en sådan ny vana.