För sju-åtta år sedan var hon undersköterska. I dag är Susanna Baconcini VD och ägare till Competence sköterskejouren. Hon utsågs till Årets företagare på Lidingö i fjol. Hon har nyss fyllt 30år.

Ett femtiotal fast anställda, de flesta heltid, och femhundra timanställda finns på Competence. Ungefär hälften av dem är undersköterskor. De som vill får heltid. Men många vill jobba timmar. De vill styra själva, de jobbar kanske natt och vill fylla ut sin lön eller studerar, säger Susanna Baconcini.

I ett ljust kontorslandskap i ett höghus i Lidingö sitter på ena sidan bokningen, en handfull anställda som tar emot beställningar på personal och bokar in anställda undersköterskor eller sjuksköterskor på de olika jobben.

På andra sidan rummet finns rekryterarna, ofta sjuk- eller undersköterskor som intervjuar sökande och kollar betyg och referenser. De går mer efter personen än efter betygen, säger Susanna.

Susanna Baconcini talar gärna om undersköterskorna. Hon gick själv vårdlinjen och arbetade i fyra och ett halvt år som undersköterska innan hon läste vidare och blev marknadsekonom. Med hjälp av kvinnolån och starta-eget-bidrag hyrde hon ett litet kontorsrum och startade företaget för fyra år sedan.

— Gruppen undersköterskor glöms ofta bort. Arbetsgivarna har försökt att ta bort dem. Nu upptäcker de att undersköterskorna behövs igen och att de är viktiga. Men det är inte lika lätt att få tillbaka dem in i vården som det var att ta bort dem. Ett nytt sätt är genom uthyrningsföretagen.

Det har tidigare varit trögt för bemanningsföretagen när det gällt vården. I kontorsbranschen har det varit legitimt men arbetsgivare har haft svårt att acceptera att hyra in undersköterskor och sjuksköterskor och bemanningsföretagen har inte setts som riktigt rumsrena, tycker Susanna. Det har ändrats nu.

Att få uppskattning av arbetsgivaren, att få må bra, vara utvilad, kunna åka på semesterresa när man vill, det borde vara självklart, tycker Susanna. Men många i vårdyrkena har inte sådana möjligheter.

Hennes företag försöker satsa mycket på personalen, säger hon. Hon har utvecklingssamtal med de anställda, är ofta ute och besöker arbetsplatserna, skickar blommor när de fyller år, ordnar personalkvällar, picknickar, erbjuder vidareutbildning.

— Vi har en annan relation med de anställda än på landstinget. Vi har en oerhört platt organisation och inte så mycket prestige. De anställda här tycker att det är roligt att någon ser dem. Man behöver ju bara gå till sig själv och tänka på vad man själv vill ha, att man vill känna sig duktig och uppskattad.

På företaget Human Assistans, som också hyr ut personal till vård och omsorg, finns ett femtiotal undersköterskor, skötare och vårdare.
Alla som vill får heltid, det är enklare för företaget, säger VD Frans Roxenwall som är civilekonom men har ett förflutet som mentalskötare.
På andra bemanningsföretag finns nästan enbart timanställda. Så är fallet med Partnerskap för vård i Sollentuna. Där arbetar cirka 25 undersköterskor och mentalskötare. De flesta har arbete inom kommuner eller landsting och vill jobba lite mer, säger VD Staffan Berglund. För en undersköterska får landsting och kommuner betala mellan 225 och 360 kronor i timmen, beroende på vilken dag och tid det gäller.

Enbart timanställningar är det fråga om också på Kellyservices. Ett femtiotal undersköterskor har anmält intresse, säger bemanningsansvariga Eva-Maria Fast.

— Många ringer hit för att de vill säga upp sig från sina ordinarie jobb och få bestämma själva över arbetstiderna, säger hon. Jag tror att den här branschen kommer att växa. Den nya generationen är inte lika lojal mot arbetsgivaren som de äldre. De unga ställer högre krav och accepterar inte låg lön och dåliga arbetsförhållanden.

Susanna Baconcini tror också att bemanningsbranschen har framtiden för sig. Arbetsmarknaden kommer att luckras upp och särskilt undersköterskorna kommer att få ta större plats och bli sina egna konsulter, anser hon. Framtidens chefer inom vården blir öppnare och djärvare och kan värdesätta andra saker än att alla ska vara på sin plats i 30 år.

Också inom barnomsorgen finns numera uthyrningsföretag. Ett av dem är Gunillapoolen AB på Ekerö i Stockholm, med flera hundra lärare, förskollärare och barnskötare. Drygt femtio är barnskötare. De flesta är timanställda, med garantianställning, och arbetar fyra-sex månader i snitt.