Kersti Hammarström arbetar på ett servicehus i Uppvidinge i Kronoberg. Hon har en fast tjänst på 75 procent och stämplar upp till heltid.

En kollega som arbetar deltid på natten vill gå över till en ledig tjänst på dagtid och Kersti skulle gärna vilja pröva på att jobba natt under ett halvt år. För att kunna göra det skulle hon begära tjänstledigt från sitt ordinarie arbete. För säkerhets skull tog hon kontakt med a-kassan i Växjö. Det blev nej och samma besked fick Kersti från a-kassan centralt.

Ersättning från a-kassan för tjänstledighet kan man bara få om man är tjänstledig på grund av sjukdom, studier eller i väntan på att få börja arbeta efter att ha studerat. Så står det i föreskrifterna från tillsynsmyndigheten Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS.

— Om jag hade fått klartecken från a-kassan, hade fyra personer på samma arbetsplats blivit nöjda. Jag, min arbetskamrat på natten, en kollega med fast tjänst på demensavdelningen och vikariat på servicehuset som nu måste tillbaka dit och en vikarie på demensen som nu åker ut.

Berit Markeryd är försäkringsansvarig på Kommunals a-kassa. Det var hon som i december meddelade alla handläggare i landet att de ska följa föreskriften och inte låta en medlem som är tjänstledig av andra skäl, stämpla mellanskillnaden. Vid ett möte kom det fram att en del medlemmar har fått ersättning när de haft tjänstledigt för att pröva en annan tjänst om de deklarerat den tjänst de är tjänstlediga ifrån på kassakorten. På andra håll i landet har man sagt nej.

— Vi måste följa det som står i föreskrifterna och inte ha egna regler. Jag har kollat med AMS som bekräftade, säger Berit Markeryd.

Om a-kassan inte följer AMS föreskrifter, förlorar den statens bidrag.
En kommunalare i Vilhelmina, Västerbotten, överklagar nu regeln till länsrätten. Får han inte rätt där, kan han gå vidare till kammarrätten och till slut kan ärendet hamna i regeringsrätten.