Jag mötte Sigge livslevande på Bokmässan i Göteborg i september, viftandes på svansen och nosandes på alla mässbesökare som var intresserade av att klappa honom. När jag ser honom har jag svårt att förstå att han för tre år sedan var vildhunden el zorro (betyder räv på spanska) och levde i Patagonien, ett ogästvänligt område i Chile och Argentina.

Mikael Strandberg har i boken Sigge, vildhunden från Patagonien, (Anamma förlag) skildrat sin och frun Tittis 300 mil långa, mödosamma och ibland livsfarliga äventyrsresa i Patagonien ridandes på häst i ett år.
Där dyker helt plötsligt el zorro upp och lämnar dom inte. Att få sällskap av el zorro är lyckobringande enligt den lokala mytologin. Han slår följe med gruppen och blir Mikaels och Tittis trogna vän. Under resans gång räddar Sigge, som han numera är det döpt till, deras liv. Det är en fin skildring av mötet mellan människan och hunden. Boken är rikt illustrerad med fina bilder på naturen i området och på Sigge.
Nu bor Sigge i Särna i Dalarna, långt från den miljö han är född och uppvuxen i. Resan till Sverige var inte rak och smärtfri, han fick bland annat vara åtskild från husse och matte i ett halvt år, och vara med om en lång flygresa instängd i en bur, men han verkar ha anpassat sig väl.