Så vill de stoppa svartjobben
Så här vill Kommunal och företrädare för hästbranschen lösa problemen med oseriösa arbetsgivare i hästbranschen.
Anja Westberg,
ombudsman på Kommunal:
Anja Westberg. |
Inte ens hälften erbjöd vita löner och månadslönen var oftast 5 000 kronor eller mindre, hur ser du på det?
– Det är fruktansvärt. Det är inget nytt. Jag fattar inte att de vågar säga att de betalar svart, men det är den kulturen. Jag tycker inte att man ska driva företag om man inte har råd att betala lön, att unga människor gratis ska sponsra deras nöje, det gillar inte jag. Det finns de som tjänar jävligt mycket pengar och ändå inte betalar sjysta löner. Många tjejer älskar hästar, därför ställer de upp.
Vad gör ni åt saken?
– Vi försöker påverka det vi kan påverka, vi sitter med i Hästnäringens yrkesnämnd (HYN) och har varit med i gruppen som tagit fram boken ”Trygga hästjobb” med Prevent. Vi måste jobba mer med vår skolinformation till dem som läser en hästutbildning för det är så specifika problem där. Det finns ingen undersköterska som jobbar svart. Men det börjar hända mer, man pratar om det här i branschen och man vågar ta i frågorna.
LÄS OCKSÅ: Usla villkor för hästskötare
Tommy Karlsson,
förhandlare på arbetsgivarparten Almega:
Tommy Karlsson. |
Inte ens hälften erbjöd vita löner och månadslönen var oftast 5 000 kronor eller mindre, hur ser du på det?
– Det här finns, det behöver vi inte hymla om och det ser absolut inte bra ut. Det är bekymmersamt för näringens skull. De olika hästorganisationerna måste arbeta föra att motverka sådana anställningsförhållanden. Men jag tycker inte att hästnäringen i sin helhet är en ”svart” näring. De som har de enskilda firmorna får stå till svars för sin verksamhet. Vårt ansvar är att stå upp för att lagar och avtal följs. Det är låg anslutningsgrad både till Kommunal och till oss i den här näringen så vi har en resa att göra.
Vad gör ni åt saken?
– Vi kan jobba mot våra egna medlemmar, men de är ju bundna av kollektivavtal och vi tar kontakt om de inte följer det. Sedan försöker vi samverka med Kommunal i bland annat Hästnäringens yrkesnämnd (HYN) och så gott det går med gemensamma krafter få hästnäringen att tillämpa schysta villkor.
LÄS OCKSÅ: Chelsea fick nog av lönefusket
Sara Westholm,
arbetsmarknadsansvarig, Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS):
Sara Westholm. |
Inte ens hälften erbjöd vita löner och månadslönen var oftast 5 000 kronor eller mindre, hur ser du på det?
– Vi har tagit fram en gemensam värdegrund för ett seriöst företagande inom hästnäringen, så givetvis vill vi att lagar och regler följs. Jag har själv studerat annonser på nätet och sett vad som erbjuds i vissa fall, jag tycker naturligtvis att det är tråkigt, sedan vet vi inte i vilken omfattning detta förekommer. Vi jobbar för att hästbranschen ska vara en attraktiv och bra näring.
Vad gör ni åt saken?
– Vi jobbar mycket med organisationerna i hästnäringen, till exempel Svenska Ridsportförbundet, Svensk Travsport och LRF. Vi har en arbetsmarknadskommitté och vi samverkar med Kommunal och Almega i Hästnäringens yrkesnämnd (HYN). Vi har utbildningar i företagande och försöker lyfta goda exempel och främja duktiga företagare.
Fotnot: HNS är en paraplyorganisation som finansieras av ATG.
Checklista
Tänk på detta när du söker hästjobb:
• Om du jobbar svart får du ingen allmän pension, betald föräldraledighet, sjuklön och a-kassa.
• Om arbetsgivaren inte drar skatt på din lön blir du själv skyldig att betala den i efterhand. Du kan bli dömd för att ha jobbat svart eftersom det är olagligt. Arbetsgivaren kan bli dömd för att ha struntat i att betala arbetsgivaravgifter.
• 2015 behöver du inte skatta om du tjänar mindre än 18 824 kronor under året.
• Om du får mat och fri bostad av arbetsgivaren är du skyldig att betala skatt för förmånen.
• Fråga arbetsgivaren om du är försäkrad.
• Du har rätt till skyddsskor och skyddsutrustning.
• Se till att få ett anställningsavtal och lönespecifikationer.
• Kommunal kan svara på om arbetsgivaren har kollektivavtal.