Recept: Grahams-foccacia med basilikaolja
Här är ett recept på grahamsfoccacia med basilikaolja, av förskolekocken Fredrik Rosell. Receptet räcker till cirka sex stora brödkakor.
LÄS OCKSÅ: Förskolekocken som gillas av tusentals
Det här behöver du:
Till bröden
75 g färsk jäst (1,5 paket)
0,5 liter ljummet vatten
4 dl mellanmjölk
1 dl flytande honung
1,5 dl olivolja
1,75 liter vetemjöl
0,5 liter grahamsmjöl
3,5 msk flingsalt
Till örtoljan
3 dl olivolja
1 stort knippe färsk basilika
0,25 msk flingsalt
Gör så här:
1. Blanda upp jästen med vattnet och honungen tills jästen löst upp sig. Häll i vetemjölet och blanda lite lätt.
2. Häll sedan i resterande ingredienser och knåda i ca 10 minuter.
3. Låt degen jäsa i bunken i ca 30 min.
4. Ta upp degen ur bunken och tryck ur all luft. Dela degen i 6 lika stora bitar. Forma runda bullar som du sedan kavlar ut på ett mjölat bakbord till runda brödkakor ca 1,5 cm tjocka.
5. Lägg bröden på plåtar klädda med bakplåtspapper. Täck över och låt de jäsa ca 45 minuter till dubbel storlek.
6. Under tiden mixar du ihop örtoljan. Blanda alla ingredienser i en kanna och mixa med en stavmixer tills du har en härligt grön olja.
7. När brödet jäst klart trycker du små gropar i brödkakorna med hjälp av fingrarna. Ringla olivolja över bröden så att groparna fylls av örtoljan.
8. Grädda bröden på 200 grader varmluft eller 225 grader i vanlig ugn i ca 10 minuter tills de är vackert gyllenbruna.
9. Vill man kan man mäta brödens innertemperatur och när innertemperaturen når 98 grader är bröden färdiga.
10. Låt de svalna helt innan du skär i bröden.