Ledningens barn fick bostäder i fackets hus
Barn till personer som suttit i Kommunals ledning har fått lägenheter i fastigheter som Kommunal och Byggnads äger i centrala Stockholm. Det visar Kommunalarbetarens granskning.
Flera av fastigheterna ligger på attraktiva adresser i Stockholms innerstad. Kötiden på en motsvarande lägenhet via bostadsförmedlingen ligger på 12-18 år.
Förre avtalsombudsmannen Jan Sjölin bodde redan i Stockholm men fick, av personliga skäl, en lägenhet på Kungstensgatan i Stockholm 1994. Fastigheten ägs av Polstjärnan, ett bolag som Kommunal och Byggnads äger gemensamt.
Tre år senare får han en ny lägenhet på Sveavägen. Också det i en fastighet som Polstjärnan äger.
Hans dotter får då ta över kontraktet på Kungstensgatan. Efter sex år flyttar hon och för ett år sedan flyttar en annan dotter till Jan Sjölin in i lägenheten.
– Hon fick kontraktet där. Det där har jag alltså ordnat med Byggnadsarbetarförbundet, säger Jan Sjölin till Kommunalarbetaren.
Så Polstjärnan har vetat om att det har varit så?
– Ja, absolut, det var inget mygel. Jag bara frågade om min dotter fick flytta in där och få kontraktet på lägenheten. Det var helt okej.
På frågan om vem som godkände att hans dotter kunde ta över kontraktet så svarar han att det var Byggnads förre kassör Tommy Qvarfort som ordnade lägenheter.
I Polstjärnans styrelse sitter personer från förbundsledningarna i både Kommunal och Byggnads.
I huset på Kungstensgatan bor också dottern till förre förbundsordföranden Sten Törnblom.
Byggnads har gett kontraktet direkt till henne. Sten Törnblom själv har aldrig varit skriven på adressen.
– Hon har skaffat den själv. Jag sa till henne: du kan väl ringa upp och höra med kassören på Byggnads. Jag hade nog frågat honom innan om Byggnads hade någon lägenhet ledig. När jag frågade honom visste jag inte att lägenheterna tillhörde Polstjärnan. Jag trodde att de tillhörde Byggnads. Dåvarande kassören, Karl-Evert Oskarsson, skötte Polstjärnan. Jag höll aldrig reda på vilka hus som Polstjärnan hade.
Kommunals förre kassör, Karl-Evert Oskarsson, har även han i åtminstone ett fall, låtit barn ta över en lägenhet. Före detta ombudsmannen på avtalsenheten, Hans Kind, hade under sin tid på förbundet en av Kommunals mindre övernattningslägenheter på Katarina Bangata på Södermalm. När han sedan flyttade fick sonen ta över kontraktet på lägenheten.
– Jag hade en diskussion med Oskarsson om jag kunde behålla kontraktet och föra över det på min son, och det var inget problem, säger Hans Kind.
I dag bor sonen i Skåne men har fortfarande kvar kontraktet.
– Han pendlar upp ibland och jobbar med olika saker, säger Hans Kind.
Kommunals förste vice ordförande Lars-Åke Almqvist flyttade för fyra år sen in i samma fastighet på Sveavägen som Jan Sjölin bor i. Almqvist fick hjälp av Kommunal med lägenheten av personliga skäl.
För drygt två år sen skrev sig hans nu 25-årige son på samma adress. Lars-Åke Almqvist har flyttat till Västerhaninge. Men han har kvar kontraktet på lägenheten på Sveavägen. Om cirka ett år har sonen rätt att ta över lägenheten enligt praxis i hyreslagen.
– Jag använder själv lägenheten i samband med att jag har sena kvällsmöten i Stockholm. För min arbetssituation är det bra att vid de tillfällena kunna övernatta inne i stan, så några nätter per månad sover jag där. Jag betalar en del av hyran och min son en del, säger Lars-Åke Almqvist.
Den förre förbundssekreteraren Lilian Hindersson tillhör också dem som redan hade en bostad i Stockholm när hon 1993 fick en lägenhet av Kommunal på Sveavägen.
Då hade hon just sålt sin bostadsrätt i Bromma för cirka 250 000 kronor. Hon fick lägenheten för att hon i 16 år stått i ett slags bostadskö internt hos förbundet, säger hon.
Med kö menar hon att hon genom åren då och då stötte på den som var förbundskassör för att fråga om det fanns något ledigt.
– Jag hade haft ett antal inbrottsförsök och inbrott i lägenheten i Bromma. Så den hade väl sålts förr eller senare ändå oavsett om det hade blivit Sveavägen eller något annat, säger Lilian Hindersson.
Så det var ingen i Polstjärnan som ifrågasatte att du skulle få en lägenhet när du hade en bostadsrätt i Stockholm?
– Nej, du får komma ihåg att jag hade anmält mitt intresse att få bo i förbundets fastigheter redan 1977. Och så småningom, trots att det inte fanns något formellt kösystem med listor och grejer, så hade jag avancerat så långt att nu var det min tur.
– Varför man skulle ifrågasätta det förstår jag inte riktigt.
Det är inte enbart personer i förbundsledningen och ombudsmän som fått lägenheter. Även ett par sekreterare på förbundskontoret har, av Kommunal, fått lägenheter av personliga skäl. Polstjärnan har även hjälpt en av Göran Perssons närmaste män, Jan Larsson, med lägenhet på Sveavägen.
Kommunalarbetaren har vid upprepade tillfällen sökt Byggnads förre kassör Tommy Qvarfort för en kommentar men inte kunnat nå honom.
Fotnot: Polstjärnans styrelse: Lars-Åke Almqvist, Kommunal, sedan 2002, Anders Bergström, Kommunal, sedan 2002, Håkan Pettersson, Kommunal, sedan 2004, Tomas Gustafsson, Byggnads, sedan 2002, Leif Jansson, Byggnads, sedan 2002, Clas Nykvist, Byggnads, sedan 1999, Hans Tilly, Byggnads, sedan 2002 och Ylva Thörn, Kommunal, sedan 1996.
Texter och research: Bengt Bergsmark, Johan Erlandsson, Mats Gustafsson, Catarina Johansson Junttila och Ann-Christin Sjölander Holland.
Här äger Kommunal hus i Stockholm
Antal lägenheter: 124 med Polstjärnan. 81 lägenheter är enbart Kommunals.
Adresser: Katarina Bangata 63, Saltmätargatan 14 i Stockholm och Vintervägen 35 i Solna.
Polstjärnan ägs av Kommunal och Byggnads tillsammans och äger fastigheter vid Sveavägen 75 och 77, Odengatan 52 och Kungstensgatan 12.
I de flesta fastigheter finns en blandning av små och stora lägenheter. Där gäller sedvanliga hyresregler, det vill säga lägenhetsinnehavaren får kontrakt och så småningom besittningsrätt och bytesrätt.
På Katarina Bangata finns det bara ettor. De går huvudsakligen till anställda som veckopendlar från sina hem ute i landet. Man får inget kontrakt som anställd hos Kommunal.
25-30 procent av lägenheterna har tilldelats boende som är förbundets anställda. Målsättningen är att Kommunal ska ha 50 procent av lägenheterna.