Baudin: ”Upp till bevis för företagen”
I de kommande avtalsförhandlingarna har de privata företagen chansen att visa att de är lika bra utförare av äldreomsorg som de kommunala.
Det säger Kommunals ordförande Tobias Baudin med anledning av de nya siffrorna som visar att de kommunala lönerna drar ifrån de privata inom äldreomsorgen.
– Det är upp till bevis för de privata företagen. Man säger att de är precis lika bra utförare som de offentliga och då borde det samma gälla löner och arbetsvillkor men det gör det tyvärr inte, säger Tobias Baudin.
Avtalsförhandlingarna i det största avtalet inom privat äldreomsorg drar igång kommande vecka. Inför detta har Kommunal tagit fram nya siffror från SCB som visar att löneskillnaderna och skillnaderna i anställningsvillkor ökar, till nackdel för den privata sidan.
Tobias Baudin tycker att siffrorna är förvånande.
–Det skiljer 1 800 kronor i totallön. Det är en fördubbling på två år. Att det rör sig om så pass mycket förvånar mig.
Vårdföretagarnas förhandlingschef Linn Bentley, säger att hon inte känner igen siffrorna.
– Jag har inte kunnat analysera hur de gjort urvalet men en förklaring kan vara att här ingår företag utan kollektivavtal, man har inte tittat specifikt på våra medlemsföretag, säger Linn Bentley.
Hur ser era siffror ut då?
–Det kan jag inte säga just nu i och med att vi går in i avtalsförhandlingar. Jag vill inte kommentera det.
Baudin köper inte Vårdföretagarnas förklaring:
– Det är en förklaring som inte håller. Det är klart att i avtalen har vi lägstalöner reglerade. Men visstider och deltider är inte reglerade i några avtal, så där styr inte avtalen, säger han.
En förklaring, enligt Tobias Baudin, kan däremot vara att det faktum att det är fler visstidsanställda i privat driven äldreomsorg slår mot lönerna samt att det är en högre andel vårdbiträden på den privata sidan.
– Men det förklarar inte hela skillnaden. Det här är privata företag med en vinstdrift och vi måste ställa oss frågan: påverkar det villkoren för våra medlemmar?
Baudin medger nu att Kommunal gjorde fel i början av 2000-talet när man slog fast en linje där utvecklingen mot mer privat drift accepterades.
– Vi trodde då att en konkurrens om våra medlemmar skulle driva på lönerna. På det sättet hade vi fel från Kommunals sida vill jag påstå.
Köpte ni marknadstänkandet för lättvindigt?
– Det är en av de saker som var vägledande när vi drev på för privata företag. Men det är helt omöjligt att vrida klockan tillbaka. Vi har privat och vi har offentligt driven äldreomsorg och sjukvård och det kommer vi fortsätta att ha. Jag hoppas att arbetsgivarna ser att om de ska kunna rekrytera undersköterskor i framtiden så är det viktigt att de förbättrar sina villkor.
Varken Kommunal eller Vårdföretagarna vill offentliggöra de yrkanden man överlämnat till varandra på fredagen. Kommunal kommer presentera sin avtalskrav på måndag (den 10 oktober). Men Baudin gör ingen hemlighet av att Kommunal kräver en undersköterskesatsning, motsvarande den på kommun- och landstingssidan.
– Det är klart att det kommer att finnas med. Det är jätteviktigt att få igenom en undersköterskesatsning på alla våra avtal.
Samtidigt som de privata företagen, enligt Kommunals siffror, ur flera aspekter är sämre arbetsgivare, finns det saker som inte är bra i kommunerna också, konstaterar Baudin. Att till exempel 62 procent av de anställda i kommunal äldreomsorg jobbar deltid är alldeles för många, säger han.
– Det är väldigt högt. Och i det privata är det ännu värre. Men vi har med SKL en överenskommelse om att heltid ska vara norm inom fem år. Tidsbegränsade anställningar fortsätter vi jobba med. Vi fortsätter förhandlingsspåret för tryggare anställningar men vi har också fått med oss LO-kongressen på att driva lagstiftningsvägen att få bort allmän visstidsanställning.