”Barnen måste få återhämta sig”
Sömnen och kläderna. Det är vad som oftast orsakar konflikt med föräldrarna till barnen på förskolan Lilla Fågel Gul i Rinkeby i Stockholm. Men efter att förskolechefen hållit ett föräldramöte har problemen minskat.
I farstun möter oss en liten blå drake, en fnissig röd fjäril och en nyfiken vit katt. Det är ”Förskolans dag” och barnen på Lilla Fågel Gul visar stolt upp ansiktsmålningarna de fått av fröken. Här tar fyra barnskötare och en förskollärare, alla heltidsarbetande, hand om 22 barn mellan ett och fyra år.
Något det ofta blir diskussion om är smutsiga kläder.
– Föräldrarna klär upp barnen i skjorta och fin klänning och blir arga om de får yoghurt på kragen eller sand på byxorna. Men jag förstår dem också. När jag kom till Sverige från Iran tyckte jag att sandlådan var äcklig. Det var ju där katten gick, säger barnskötaren Delara Tavakoli och skrattar.
LÄS OCKSÅ: Barnskötare larmar om långa dagar
Personalen kan också få ta kritik för barnens sovtider.
– Föräldrar vill att barnen bara ska sova en halvtimme för annars så somnar de inte på kvällen. Men de behöver återhämta sig, säger kollegan Intisar Ibadi, också hon barnskötare.
Till slut blev föräldrarnas kritik jobbig för personalen. Då kallade förskolechefen Linnea Lindquist till ett föräldramöte och förklarade hur förskolan arbetade och varför.
– Det blev bättre efter det. Vi har en sömnfilosofi som utgår från forskning som visat att det barnen sover före klockan 15 inte påverkar nattsömnen. Fram till 24 månaders ålder utvecklas barnens hjärna så mycket att de behöver återhämtning, säger Linnea Lindquist.
Hon uppmanar personalen att alltid hänvisa till henne om det är några konflikter med föräldrar och de anställda KA pratar med tycker att det fungerar bra.
– Men vi kan prata själva med föräldrarna också, säger Intisar Ibadi som talar arabiska, vilket inte hennes chef gör.
LÄS OCKSÅ: Så tacklar du föräldrarna
Sjukdom är däremot inte något stort problem på Lilla Fågel Gul. Barn som är sjuka stannar ofta hemma länge. De flesta föräldrar saknar jobb, många studerar. Det är därför också ovanligt att barnen går längre än åtta timmar per dag. Men Delara Tavakoli, som arbetat på förskolor i andra stadsdelar, vet vad det kan innebära för personalen när barnen är kvar längre.
– Barnen blir rastlösa, de hoppar från aktivitet till aktivitet men tröttnar fort. Man märker att de bara vill hem. När föräldrarna kommer blir det ofta konflikt, de provocerar för att få uppmärksamhet. De springer runt och vill inte gå hem.
Hur löser ni den situationen?
– Ja… säger Intisar Ibadi och skrattar lite uppgivet. Jag försöker prata med dem, säger att pappa eller mamma kommer snart och så försöker jag locka med dem på någon aktivitet.
LÄS OCKSÅ: ”Våga prata med föräldrarna”
Delara Tavakoli
Ålder: 55 år.
Yrke: Barnskötare.
Inkomst: 24 000 kr.
Om facket: De har hjälpt många jag känner. Kommunal kämpade för att vi skulle få kollektivavtal. Det hade vi inte förut och det är en trygghet. Jag har varit arbetsplatsombud förut.
Intisar Ibadi
Ålder: 56 år.
Yrke: Barnskötare.
Inkomst: 23 500 kr.
Om facket: Jag var inte med förut, men jag såg att det var bra när det var problem med arbetsgivaren. De hjälpte oss då.